PODPŁOMYK z serem, szynką i ogórkiem kiszonym

Coś innego, chrupiącego, idealnego jako przekąska podczas jakichkolwiek wspólnych spotkań. 
Łatwe i szybkie w przygotowaniu (a to czasem ważne).  
Mega chrupiący spód dziś z dodatkami ogórka kiszonego, szynki konserwowej, cebulki i żółtego sera...


Co potrzebujemy...
- 150 g mąki
- łyżeczka otrębów np. orkiszowe
- 50 ml wody
- łyżka oleju
- szczypta soli

- 3 plastry szynki konserwowej
- ogórek kiszony
- kawałek miękkiego żółtego sera
- cebula
- kawałek zielonej papryki
- świeża bazylia
- 1/3 łyżeczki masła

Sposób przygotowania:
Mąkę, otręby, sól, ojej i wodę wymieszać ze sobą. Zagnieść tak żeby powstało jednolite ciasto ( w razie potrzeby dosypać trochę mąki) i rozwałkować je na cienki placek. Na pergaminie wstawić do piekarnika nagrzanego do 230-240⁰C i piec ok. 3 minut. 

Przygotować pozostałe składniki, mianowicie szynkę pokroić na mniejsze kawałki, ogórka w plasterki, cebulę w krążki, paprykę w kostkę, a ser w kostkę. 
Po wspomnianych 3 minutach wyjąć podpłomyk z piekarnika, posmarować masłem i ułożyć szynkę, ogórka,cebulę i ser. Wstawić ponownie do piekarnika na 5 minut, zmniejszając jednocześnie temperaturę do 190⁰C. Wyjąc z piekarnika i ozdobić świeżą bazylią. Najlepiej smakuje na ciepło. SMACZNEGO:)







Komentarze

  1. Lepiej ogórek pokroić w kosteczce i razem z szynką i cebulą dodac do jogurtu naturalnego. Wszystko doprawic słodką papryką i solą zeby całość byla lekko słona. Wtedy razem z podplomykiem da naprawdę dobre połączenie

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz