Na Święto Marcina nie robiłam tradycyjnych rogali Marcińskich, bo za nimi po prostu nie przepadamy, ale u nas gościły w tym roku takie oto rogaliki:) 

Co potrzebujemy...
- 3 szklanki mąki pszennej
- 50 g drożdży (pół kostki)
- ok. 3/4 szklanki mleka
- 1/3 kostki masła (ok. 80 g)
- 3 żółtka
- 3 łyżki drobnego cukru lub cukru pudru
- szczypta soli
- dżem brzoskwiniowy lub jakiś inny smak;)
Dodatkowo:
- mąka do obsypania ciasta
Sposób przygotowania:
Mleko podgrzać i do ciepłego dodać pokruszone drożdże, po łyżce mąki i cukru. Wszystko mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilkanaście minut do wyrośnięcia.
Gdy nasz zaczyn zwiększy swoją objętość (podwoi) dodać żółtka, sól, cukier i mąkę - najlepiej przesianą przez sito. Wyrobić ciasto przez kilka minut, a na koniec dodać roztopiony - delikatnie letni - tłuszcz. Ponownie wyrabiamy, przykrywamy ściereczką i jednolite, gładkie ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.


Komentarze
Prześlij komentarz