Rolada z boczku

Kawa艂ek 艣wie偶ego boczku, kt贸ry zwiniemy w rolad臋, wcze艣niej oczywi艣cie dobrze go doprawimy, to pomys艂 na co艣 na z膮b do kanapek, czy jako zagrycha do...:) Co艣 innego ni偶 zwyczajne w臋dliny ze sklepu. I ten zapach, kt贸ry si臋 unosi podczas jego przygotowywania...

Co potrzebujemy...
- ok. 1 kg 艣wie偶ego boczku
- 2 z膮bki czosnku
- s贸l
- pieprz czarny
- pieprz zio艂owy
- ostra papryka
- majeranek
- tymianek
- zio艂a prowansalskie
- 4 - 5 艂y偶ek oleju
- cebula

Spos贸b przygotowania: 
Boczek rozk艂adamy na p艂asko. Delikatnie go nacinam w kilku miejscach. 
Teraz czas na doprawienie. Z ka偶dej strony opr贸szamy sol膮, papryk膮, pieprzem czarnym i zio艂owym oraz zio艂ami (majerankiem, tymiankiem i zio艂ami prowansalskimi). Czosnek obieramy i kroimy w mniejsze kawa艂ki i rozk艂adamy na mi臋sie. Zwijamy (jak najcia艣niej) w rolad臋, kt贸r膮 zwi膮zujemy mocno dratw膮. 

Na rozgrzany olej w brytfannie wk艂adamy nasz膮 rolad臋 z cebul膮 i podpiekamy z ka偶dej strony, tak 偶eby si臋 zarumieni艂a. Potem dolewamy ok. 1/2 szklanki wody i dusimy na ma艂ym ogniu. Po ok. godzinie dolewamy kolejn膮 porcje wody, przewracamy na drug膮 stron臋 i dalej dusimy na ma艂ym ogniu. Po dw贸ch godzinach rolada powinna by膰 gotowa. 

Wyjmujemy z brytfanny i delikatnie ch艂odzimy, zdejmujemy dratew i ca艂kowicie ch艂odzimy. Kroimy w plastry. Teraz ju偶 mo偶na je艣膰 ile si臋 tylko chce:)





Komentarze