Serniczek dyniowy

Jesie艅 wcale nie musi by膰 szara, bura i ponura. 
Dobrym na to przyk艂adem jest DYNIA, a raczej jej charakterystyczny smak, kt贸ry mi kojarzy si臋 w艂a艣nie z t膮 por膮 roku. 
Wi臋c p贸ki jest sezon na dyni臋 spr贸bujemy jej oryginalnego smaku do kawki. Jak si臋 sprawdzi? 
Moim zdaniem pycha. Spr贸bujcie.

Co potrzebujemy...
- ok. 70 g ciasteczek kruchych
- 1/3 kostki mas艂a (70 g)

- 2 serki homo (400 g)
- 1 szklanka pure z dyni
- 2 艂y偶ki cukru
- 2 galaretki pomara艅czowe

- 2 kinder jajka:)


Spos贸b przygotowania:
W pierwszej kolejno艣ci przygotowa膰 pure z dyni. Dyni臋 obra膰, usun膮膰 mi膮偶sz. Dyni臋 pokroi膰 w kostk臋 i rozgotowa膰 w garnku, dodaj膮c 1/5 szklanki wody. Sch艂odzi膰. 呕eby by艂o jak najbardziej g艂adkie ja jeszcze blenduj臋.

W tym czasie dno ma艂ej okr膮g艂ej blaszki wy艂o偶y膰 pergaminem. Mas艂o roztopi膰 i wymiesza膰 z pokruszonymi (jak najdrobniej) herbatnikami. Wy艂o偶y膰 na dno blaszki, docisn膮膰 i sch艂odzi膰 w lod贸wce ok. 1/2 godziny.

Serki zmiksowa膰 z cukrem. Nast臋pnie doda膰 sch艂odzone pure z dyni i wymiesza膰 tak 偶eby powsta艂膮 g艂adka masa.

W po艂owie szklanki rozmiesza膰 dok艂adnie 2 galaretki, jak widzimy jakie艣 grudki trzeba si臋 ich pozby膰 np. pzeciskaj膮c przez sitko. 


P艂ynn膮, ale ch艂odn膮, galaretk臋 po艂膮czy膰 z mas膮. Na herbatnikowy sp贸d wyla膰 pocz膮tkowo ok. p贸艂 centymetra masy, sch艂odzi膰 chwil臋 w lod贸wce, potem wla膰 reszt臋 i pozostawi膰 najlepiej na ca艂膮 noc w lod贸wce. Na g贸r臋 potrze膰 czekolad z kinder jajek ( kt贸rej u nas jest pod dostatkiem). Pyszny smak dyni Was zaskoczy. SMACZNEGO:)







Komentarze