Makowiec z bakaliami

艢wi膮teczny st贸艂 bez makowca, to nie by艂by nasz st贸艂 :) Troch臋 偶artem ale tak偶e serio. Tym ciastem pachnie dom tu偶 przed 艣wi臋tami, a ja wr臋cz uwielbiam ten zapach. Mak z bakaliami owini臋ty delikatnym dro偶d偶owym ciastem super smakuje - je艣li Kto艣 lubi mak:)


Co potrzebujemy...
- 1 kg m膮ki pszennej
- kostka dro偶d偶y (100 g)
- 1 i 1/2 kostki mas艂a (300 g)
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 jajka
- 4 偶贸艂tka

Nadzienie makowe:
- ok. 1/2 kg maku z puszki
- 4 bia艂ka
- 1 szklanka bakalii - rodzynki, orzechy, sk贸rka pomara艅czowa
- ok. 50 g mas艂a
- cukier waniliowy


Spos贸b przygotowania:
Najpierw przygotowujemy ciasto dro偶d偶owe. Dro偶d偶e pokruszy膰 i utrze膰 z 1/2 szklanki cukru. Wymiesza膰 z kilkoma 艂y偶kami ciep艂ego mleka i 3 艂y偶kami m膮ki. Tak powsta艂y zaczyn odstawi膰 w ciep艂e miejsce a偶 wyro艣nie. 
Roztopi膰 mas艂o.

4 偶贸艂tka ubi膰 z pozosta艂ym cukrem - 1/2 szklanki. Doda膰 wyro艣ni臋ty zaczyn, pozosta艂膮 m膮k臋, 2 jajka, 偶贸艂tka ubite z cukrem oraz cieple mleko. Wszystko wyrobi膰 na g艂adk膮 mas臋, pod koniec doda膰 roztopione i ostudzone mas艂o oraz cukier waniliowy. Wszystko razem ostatecznie wyrobi膰, tak 偶eby odchodzi艂o od r膮k. W czystej misce przykry膰 艣ciereczk膮 i pozostawi膰 do wyro艣ni臋cia.
Czas na nadzienie. Mak mieszamy z bakaliami. Bia艂ka ubijamy z cukrem na sztywn膮 pian臋 i wszystko razem delikatnie - 艂y偶k膮 - 艂膮czymy z bakaliami i makiem.

W zale偶no艣ci od tego jakie mamy formy do pieczenia dzielimy ciasto. Ja zazwyczaj dziele na dwie r贸wne cz臋艣ci, rozwa艂kowuje na kwadraty. Na ka偶dym rozk艂adamy po po艂owie nadzienia makowo-bakaliowego, rozsmarowujemy na ca艂o艣ci i zwijamy w ,,rolad臋,,. Ostro偶nie przek艂adamy do foremek wy艂o偶onych pergaminem. Piekarnik nagrzewamy do 200鈦癈 i pieczemy ok. 50 -60 minut. 
Nasze makowce mo偶emy udekorowa膰 lukrem i posypa膰 bakaliami. SMACZNEGO:)






Komentarze