Niby paszteciki, takie zwyk艂e. Ale posypane czarnuszk膮 nabieraj膮 innego - lepszego moim zdaniem - smaku. Na stole wigilijnym b臋d膮, bo ju偶 czekaj膮.
Kapust臋 ugotowa膰 aby zrobi艂a si臋 mi臋kka. Grzyby le艣ne i pieczarki oczy艣ci膰, pokroi膰 i ugotowa膰 w osolonej wodzie (ok. 1 艂y偶eczka soli). Zar贸wno kapust臋 jak i grzybki odcedzi膰.
Na rozgrzanym oleju podsma偶y膰 - ok. 1 minut臋 - cebul臋, doda膰 kapust臋 i grzybki. Doprawi膰 do smaku sol膮 i pieprzem. Sma偶y膰 - na ma艂ym ogniu - na patelni ok. 15 minut, od czasu do czasu przemiesza膰. Pod koniec opr贸szy膰 m膮k膮 i przemiesza膰 w celu lepszego po艂膮czenia si臋 sk艂adnik贸w. Farsz gotowy. Pozostawi膰 do wystygni臋cia.
Teraz zmieli膰 go przez maszynk臋 do mielenia.
Co potrzebujemy...
- opakowanie ciasta francuskiego
- 1/2 kg kiszonej kapusty
- 1/4 kg grzyb贸w le艣nych lub
- 1/4 kg pieczarek
- 1/4 kg pieczarek
- 1 艣redniej wielko艣ci cebula
- s贸l
- pieprz
- 1 艂y偶ka m膮ki pszennej
- 2 艂y偶ki oleju
- ok. 艂y偶ek czarnuszki
- ok. 艂y偶ek czarnuszki
Spos贸b przygotowania:

Na rozgrzanym oleju podsma偶y膰 - ok. 1 minut臋 - cebul臋, doda膰 kapust臋 i grzybki. Doprawi膰 do smaku sol膮 i pieprzem. Sma偶y膰 - na ma艂ym ogniu - na patelni ok. 15 minut, od czasu do czasu przemiesza膰. Pod koniec opr贸szy膰 m膮k膮 i przemiesza膰 w celu lepszego po艂膮czenia si臋 sk艂adnik贸w. Farsz gotowy. Pozostawi膰 do wystygni臋cia.
Teraz zmieli膰 go przez maszynk臋 do mielenia.
Ciasto francuskie rozwin膮膰, przekroi膰 wzd艂u偶 na p贸艂, na 艣rodek roz艂o偶y膰 farsz i zwin膮膰 (lekko docisn膮膰 r臋koma).
Komentarze
Prze艣lij komentarz