Przekąski (kanapeczki) na darta;)

Wczoraj mieliśmy okazję uczestniczyć w imprezie Zakończenia Sezonu w Darcie Gdynia:) Każdy przygotował coś na ząb. Taka była moja przekąska.
Co potrzebujemy:
- opakowane ciasta francuskiego
- kilka pomidorków koktajlowych
- kilka ogóreczków konserwowych
- kawałek fety
- kilka łyżek ketchupu/sosu
- 3 listki sałaty
- bagietka
- koperek/szczypiorek

Nadzienie mięsne:
- 1 kg kawałek szynki wieprzowej/łopatki
- płaska łyżka soli
- płaska łyżka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki (można użyć pieprzu)
- 1/3 łyżeczki bazylii
- odrobina kminku
- 3 ząbki czosnku
- 1/4 szklanki oleju
- 1/2 szklanki suszonych grzybów
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- kawałek pora
- 1 cebula

Sposób przygotowania:
Przygotować farsz - taki sam jak do pierogów z mięsem. Mięso można pokroić na mniejsze kawałki i przyprawić sypkimi przyprawami. Na rozgrzanym oleju podpiec mięso, potem dodać pokrojoną  marchewkę i pietruszkę oraz pokrojony por, cebulę i pokruszone suszone grzyby. Dusić na mniejszym ogniu od czasu do czasu dolewając odrobinę  wody i przewrócić z jednej strony na drugą, aż mięso będzie miękkie i kruche. Płynu nie powinno być na sam koniec prawie wcale.

Tak przygotowane mięso schłodzić i zmielić przez maszynkę. Jak wydaje się nam zbyt rzadkie dosypać bułki tartej i ewentualnie jeszcze doprawić.

Ciasto francuskie rozłożyć i na całości cieniuteńko rozsmarować farsz i zwinąć w rulon. Można farsz ułożyć tylko na początku ciasta i wtedy zwinąć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210-220⁰C i piec ok. 15-20 minut. Pozostawić w piekarniku (uchylonym) aż do wystygnięcia. Następnie pokroić na plasterki ok. 1 cm.

Bagietkę pokroić na plasterki, na środku polać sosem. Ułożyć po kawałku sałaty i plasterku naszej a'la tortilli. Udekorować na górze plasterkiem pomidorka koktajlowego, kawałeczkiem ogórka konserwowego i kostką fety oraz koperkiem lub szczypiorkiem. I gotowe. Teraz lotki w dłonie i do tarczy:). SMACZNEGO:)



Komentarze