Śledzik w zalewie korzennej

Śledzie, pstrągi, karpie... Wszystkie te rybki goszczą na naszym wigilijnym stole. Dziś śledzik solony w wersji bardzo aromatycznej, która każdemu skojarzy się z zapachem świąt, a ich smak jak dla mnie jest rewelacyjny. 


Co potrzebujemy...
- 3 solone filety śledziowe
- kawałek papryki (2 kolory)
- cebula
- kilka gałązek szczypiorku

Zalewa korzenna:
- 1/4 szklanki wody
- 1/4 szklanki octu
- 3 łyżki oleju
- odrobina soli
- 2 łyżki cukru
- pieprz czarny (do smak)
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- 1/5 łyżeczki kolendry
- szczypta ostrej papryki chilli
- szczypta cynamonu
- 1/4 łyżeczki przyprawy do piernika


Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki potrzebne do zalewy zagotować i ostudzić.

Solone filety ok. 1 godziny wymoczyć w zimnej wodzie, wytrzeć do sucha i pokroić na paski ok. 1 cm. Paprykę pokroić w dłuższe paseczki,cebulę w piórka, a szczypior niezbyt drobno poszatkować. Wszystko razem ze śledziami delikatnie wymieszać i zalać zalewą. Śledzie nie powinny być całkowicie zalane korzenną zalewą. 
Najlepiej smakują po 24 godzinnym schłodzeniu w lodówce. SMACZNEGO:) - nie tylko przy wigilijnym stole:)




Komentarze