Zupa z soczewicy

Kiedy艣 nie zna艂am tej zupy... Ale gdy raz spr贸bowa艂am, na pewno zago艣ci w naszym domowym menu jeszcze nie raz:) Smaczna i mega rozgrzewaj膮ca w ch艂odne dni, a jej pomidorowy smak... och... ach...


Co potrzebujemy...
- bulion warzywny (ok. 2 litr贸w)
- szklanka soczewicy
- cebula
- 2 z膮bki czosnku
- 2 lub 3 marchewki
- korze艅 pietruszki
- 4 ziemniaki
- puszka pomidor贸w w sosie pomidorowym
- przecier pomidorowy (ok. 150 ml)
- s贸l (ok. 1 艂y偶ka)
- pieprz (ok. 1/5 艂y偶eczki)
- sodka papryka (ok. 1/3 艂y偶eczki)
- curry (ok. 1/3 艂y偶eczki)
- kurkuma (szczypta)
- oregano (1/2 艂y偶eczki)
- bazylia (1/2 艂y偶eczki)
- kmin rzymski
- 2 艂y偶ki mas艂a


Spos贸b przygotowania:

Ugotowa膰 bulion warzywny (ok. 2 litr贸w). Wszystkie warzywa tj. marchew, pietruszka, kawa艂ek selera i pora pokroi膰 w drobn膮 kostk臋 i doprawi膰 sol膮 oraz pieprzem. Mo偶na doda膰 troch臋 drobno posiekanej zielonej pietruszki.

Na ma艣le zeszkli膰 pokrojon膮 drobno cebul臋 i przeci艣ni臋ty czosnek. Doda膰 pokrojon膮 drobno marchew i pietruszk臋. Wszystko podsma偶y膰 ok. 10 minut. Doda膰 pokrojone w drobn膮 kostk臋 ziemniaki i kilka minut podsma偶y膰 od czasu do czasu mieszaj膮c. 

Pomidory w puszcze zmiksowa膰 na jednolit膮 g臋st膮 mas臋.

Podsma偶one warzywa zala膰 przygotowanym bulionem, zagotowa膰 i po ok. 15 minutach doda膰 soczewic臋. Pogotowa膰, a偶 soczewica zmi臋knie (ok. 10 - 15 minut) nast臋pnie doda膰 zmiksowane pomidory i przecier pomidorowy. Dok艂adnie wymiesza膰, chwil臋 pogotowa膰 doprawiaj膮c jednocze艣nie sol膮, pieprzem, s艂odk膮 papryk膮, curry, kurkum膮, bazyli膮, oregano i kminem. Przed podaniem mo偶na doda膰 troch臋 s艂odkiej 艣mietany. SMACZNEGO:)







Komentarze