Fl膮dra z batatami

Niby zwyk艂a rybka - FL膭DERKA - ale w towarzystwie s艂odkich ziemniak贸w nasz obiad smakuje zupe艂nie inaczej. Bataty pokrojone w kostk臋 i podsma偶one na patelni to alternatywa dla tradycyjnych frytek. Ich s艂odkawy smak zmieni zupe艂nie smak naszego posi艂ku.


Co potrzebujemy...
- fl膮dra
- s贸l
- m膮ka do obtoczenia
- olej do sma偶enia
- bataty (3 sztuki dla dw贸ch os贸b w zupe艂no艣ci wystarcz膮)
- s贸l
- olej do sma偶enia (ok. 1/5 szklanki)


Spos贸b przygotowania:
Fl膮dry oczy艣ci膰 z wn臋trzno艣ci, umyci wysuszy膰 r臋cznikiem papierowym. Posoli膰 z ka偶dej strony. Odstawi膰 na godzink臋. Obtoczy膰 je w m膮ce i sma偶y膰 po kilka minut z ka偶dej strony na rozgrzanym oleju. 

Bataty obieramy ze sk贸rek, myjemy i osuszamy. Nast臋pnie kroimy w kostk臋. R贸wnie偶 sma偶ymy na rozgrzanym oleju kilka minut od czasu do czasu mieszamy. Wyk艂adamy na r臋cznik papierowy w celu ods膮czenia nadmiaru t艂uszczu. solimy do smaku. Podajemy gor膮ce ze 艣wie偶o usma偶on膮 fl膮derk膮 i sur贸wk膮 np. z selera naciowego i szpinaku:) SMACZNEGO:)




Komentarze