Krokiety inaczej (z kaszą i ziemniakami)

Krokiety bez stania przy patelni i smażenia naleśników:) Tak jest, oto pomysł na szybsze krokiety, a w smaku wychodzą super. W połączeniu z ziemniakami i kaszą gryczaną stają się bardziej treściwe:) 
Spróbujcie sami. 



Co potrzebujemy:
- 1/2 kg kiszonej kapusty
- 1/3 kg pieczarek
- 1/2 szklanki suszonych grzybów
- 1 cebula
- 3 ugotowane ziemniaki
- szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
- 1 jajko
- ok. 3 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz
- ok. szklanka mąki
- 3 łyżki oleju


Sposób przygotowania: 
Grzyby suszone zamoczyć w wodzie na ok. 15 minut. Kapustę gotować w wodzie ok. pół godziny, następnie odcedzić i pokroić najdrobniej potrafimy. Pieczarki pokrojone w kostkę i pokrojone drobno (odciśnięte z wody) grzyby suszone obgotować w osolonej wodzie (płaska łyżeczka soli) przez kilkanaście minut - również odcedzić.

Na rozgrzaną patelnię wlać olej, dodać pokrojoną w dość drobną kostkę cebulę i ją zarumienić. Dodać kapustę i grzyby - przyrządzać na patelni ok. 30 minut, od czasu do czasu zamieszać. Pod koniec dodać sól i pieprz do smaku i oprószyć mąką (1 łyżeczka) - koniecznie zamieszać. Przełożyć do miski i dobrze schłodzić. Następnie wszystko razem drobno posiekać. 

Ugotowane ziemniaki i kaszę zmielić maszynką (robiłam też z kaszą bez jej mielenia - też tak można). Następnie wymieszać ręką razem z przygotowanym farszem i jajkiem, ewentualnie dodać sól i pieprz. Gdy mamy wrażenie, że krokiety wychodzą zbyt delikatne dodać bułkę tartą.  Uformować ruloniki takie żeby kształtem przypominały tradycyjne krokiety. Obtoczyć w mące i usmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju. Podawać na ciepło (ale na zimno też smakują). SMACZNEGO:)



Komentarze