Kurczak w sosie słodko - kwaśnym z MANGO

Mango w połączeniu z warzywami, kurczakiem i sosem słodko kwaśnym super pomysł na danie do miseczki na zimne dni (i nie tylko).


Co potrzebujemy...
- podwójna pierś z kurczaka
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/4 łyżeczki papryki wędzonej słodkiej
- trochę papryki ostrej
- płaska łyżeczka bazylii
- 1/3 łyżeczki curry
- 3 łyżki oliwy + 3 do smażenia
- cebula
- kilka strączków zielonej fasoli
- 1/2 papryki
- kilka pieczarek
- ok. 15 mini marchewek
- seler konserwowy (2 łyżki)
- mango
- sos słodko kwaśny
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- ok. 1 szklanka wody


Sposób przygotowania: 
Pierś umyć, osuszyć i pokroić w niezbyt długie paski. Doprawić sola, paprykami, bazylią i curry. Wymieszać z oliwą i odstawić do lodówki na kilka godzin.

Na rozgrzanych 3 łyżkach oliwy zrumienić kawałki piersi, po ok. 4 minutach dodać pokrojoną w piórka cebulę (zamieszać) następnie marchewki. Podsmażyć kilka minut podlać ok. 1/5 szklanki wody. 
Gdy marchewka będzie prawie miękką dodać pokrojone pieczarki i paprykę oraz odsączony seler. Poddusić dosłownie minutę i dodać pokrojone w kostkę mango (ja użyłam mango bez skóry). 
Wykorzystałam tu gotowy i sprawdzony słoiczek sosu słodko kwaśnego i dodałam przecier pomidorowy. Wszystko dopełniłam szklanką wody, wymieszałam i razem podusiłam kilka minut. 
Super ciepła strawa do bulionówki. SMACZNEGO😘



Komentarze