A tak na słodko zawsze przyjemniej się robi😉😉😉 dziś taki mały mix bo połączyłam tartę ze słodkim kremem budyniowym, slodkimi brzoskwiniami i jeszcze bardziej słodką, chrupiącą bezą. Efekt smaku i mnie zaskoczył... Pycha...
Co potrzebujemy...
- 1 szklanka mąki
- 1/2 kostki masła
- 1 jajko
- 1 łyżka drobnego cukru
- 1 łyżka zimnej wody
BEZA:
- 3 białka
- szczypta soli
1 szklanka cukru pudru
KREM BUDYNIOWY:
- 1 szklanka mleka
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
- 4 łyżki cukru
- 1/2 kostki masła
- kilka brzoskwiń z puszki
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki ciasta razem zagnieść i w woreczku foliowym kilkanaście minut schłodzić w lodówce. Schłodzone ciasto wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną mąką lub bułką tartą blaszkę, nakłuć widelcem w kilku miejscach i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180⁰C i piec 30 - 40 minut.
Przygotować bezę. Białka ubić na początku trzepaczką. Dodawać małymi porcjami cukier i mikserem wymieszać. Wylać na pergamin i rozetrzeć na kształt koła o wielkości takiej jak nasza forma do tarty. Piec w piekarniku nagrzanym do 140 -150⁰C ok. 50 minut.
Krem budyniowy. Budyń rozmieszać w 1/4 szklanki mleka, pozostałe mleko razem z cukrem zagotować. Do gotującego się mleka z cukrem wlać rozmieszany budyń i energicznie mieszając pogotować kilka sekund. Wystudzić. Do roztartego mikserem masła wkładać po łyżce zimny budyń i dokładnie rozmieszać żeby nie było grudek.
Na zimną tartę wyłożyć krem budyniowy, następnie pokrojone w kostki brzoskwinie i na samą górę położyć upieczoną zimną bezę. SMACZNEGO:)
Komentarze
Prześlij komentarz