A dzisiaj taki rodzaj zapiekanki... Moim zdaniem bardzo syte danie, kt贸re pasuje na obiad, czy wcze艣niejsz膮 kolacj臋.
Co potrzebujemy...
- 1/4 kapusty w艂oskiej
- 2 li艣cie laurowe
- ziele angielskie
1/4 kg mi臋sa mielonego z szynki lub 艂opatki
- 4 - 5 pieczarek
- cebula
- papryka czerwona
- 3 ziemniaki ugotowane w sk贸rkach do mi臋kko艣ci
- s贸l
- pieprz
- s艂odka papryka
- pieprz zio艂owy
- czosnek ( 2 z膮bki)
- 艂y偶ka majonezu
- 艂y偶ka ketchupu
- ser 偶贸艂ty (ok. 200 g)
- 2 jajka
Spos贸b przygotowania:
Kapust臋 drobno poszatkowa膰 i zagotowa膰 w osolonej wodzie albo w wodzie z kostk膮 roso艂ow膮. Pogotowa膰 ok. 2 do 3 minut i przecedzi膰.
Mi臋so podsma偶y膰 na ma艣le, doprawi膰 sol膮, pieprzem i pieprzem zio艂owym oraz papryk膮 i przeci艣ni臋tym czosnkiem. Po ok. 5 - 7 minutach doda膰 pokrojon膮 w kostk臋 cebul臋 i papryk臋. Wystudzi膰 i wymiesza膰 z przygotowan膮 kapust膮.

Naczynie 偶aroodporne wysmarowa膰 t艂uszczem i u艂o偶y膰 na dnie pokrojone w kr膮偶ki ziemniaki, posmarowa膰 majonezem i ketchupem, a na to farsz mi臋sno-warzywny. Posypa膰 potartym serem i przed pieczeniem pola膰 roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 190鈦癈 ok. 30 minut (w tym czasie danie powinno by膰 przykryte foli膮 aluminiow膮) a przez kolejne 10 minut bez przykrycia. SMACZNEGO:)
Komentarze
Prze艣lij komentarz