BIGOS myśliwski

W każdej Kuchni bigos smakuje inaczej, nawet ja sama robię go na kilka różnych sposobów. Dzisiejsza wersja jest wersją bardziej kwaśną niż przedstawiony przeze mnie kiedyś. 
W dzisiejszym bigosie dominuje kapusta kiszona, którą podsmażyłam, kiełbasa i suszone grzyby.


Co potrzebujemy...

- 2 kg kiszonej kapusty
- pół główki kapusty świeżej
- szklanka suszonych grzybów
- kawałek pora
- 1 kg kiełbasy (takiej na grilla)
- 1 kg kiełbasy białej parzonej
- sól (ok. 2 płaskich łyżek)
- pieprz czarny do smaku
- zioła prowansalskie
- bazylia
- majeranek
- kilka łyżek oleju
- 2 liście laurowe
- ziele angielskie



Sposób przygotowania:
Kiełbasę kroimy w kostki/krążki i podsmażamy na oleju (ok. 4 łyżkach) od czasu do czasu mieszamy.

Kapustę kiszoną drobniej siekamy i podsmażamy na ok. 4 łyżkach oleju do momentu, aż ładnie i delikatnie się zarumieni. 

Świeżą kapustę szatkujemy i także podsmażamy w dużym garnku (na odrobinie oleju) razem z porem, zielem i liściem i suszonymi grzybami. Świeżej kapuście nadajemy tylko delikatnego złocistego koloru. 

Po ok. 10 minutach dolewamy wodę i na małym ogniu (pod przykryciem) dusimy. Dodajemy oczywiście podsmażoną kiszoną kapustę i kiełbasy. Co jakiś czas wszystko mieszamy dodajemy przyprawy - ogólnie ilość przypraw zależy od nas i naszych upodobań. Jeśli bigos jest dla mnie za mało kwaśny, dodaję sok z cytryny lub kwasek cytrynowy. Dla mnie musi być kwaśny i pikantny. Gotujemy długo, kilka godzin, mieszamy co jakiś czas i dodajemy wodę (ja dodaję ok. 2 szklanek wody w całym procesie przygotowywania bigosu bo tak lubię najbardziej).

Przed podaniem lubię ugotować na świeżo kilka surowych białych kiełbasek i na górze w misce je ułożyć:) SMACZNEGO:) zawsze też robię więcej bigosu żeby przechować go w słoikach żeby zjeśc w każdej chwili:)





Komentarze