Bitki ze schabu w sosie marchewkowym:) z kurkumą i ziołami

Bitki ze schabu już były, takie tradycyjne i w sosie curry. Dziś marchewkowy zawrót głowy, bo jeden z chłopców uwielbia marchewkę w tej postaci. Ten rodzaj bitek i sos w którym się dusiły mają jakby bardziej słodki smak niż poprzednie. Zależy od indywidualnych upodobań;)



Co potrzebujemy (porcja dla 4 osób):
- 1 kg kawałek schabu
- 3 marchewki
- 1 kiszony ogórek
- cebula
- 1 czubata łyżka mąki
- 4 łyżki oleju

- sól
- pieprz
- kurkuma
- odrobina ziół np. bazylia/oregano/zioła prowansalskie

Sposób przygotowania:

Schab oczywiście umyć, osuszyć i pokroić w plastry (grubości ok. 1/2 cm i wtedy nie rozbijam tłuczkiem).
Z każdej strony doprawiamy solą. Z jednej strony doprawiamy pieprzem, z drugiej kurkumą (nie za dużo) oraz odrobiną ziół. 
Zarumieniamy z każdej strony na rozgrzanym oleju. Dodajemy wodę w niewielkich ilościach (ja dodaję ze 4 razy po 1/3 szklanki w całym procesie gotowania) i ze dwa razy zamieniamy mięso stronami.

Podobnie jak w innych wersjach bitek po ok. 10 minutach duszenia dodajemy pokrojoną w krążki marchewkę, cebulę w kostkę i potartego na tarce kiszonego ogórka. Całość dusimy na małym ogniu ok. godziny/ półtorej, aż mięsko będzie kruche.
Na koniec mąkę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wody i dodajemy do gotującego mięsa cały czas mieszając żeby nie powstały grudki. Doprawiamy ewentualnie solą do smaku.

Duża ilość marchewki nie wymaga podawania do obiadu surówki :) SMACZNEGO:)











Komentarze