Wszystkie kwaśne zupy - jak dla mnie są przepyszne i zawsze rozgrzeją. Dziś połączenie ogórków kiszonych z selerem naciowym a na dodatek paróweczka z szynki. Palce lizać. Uwielbiam takie smaki. Spróbujcie.
Co potrzebujemy...( na ok. 3 litry zupy)
- 3 ogórki kiszone
- marchew
- marchew
- 1 korzeń pietruszki
- liść pora
- 5 ziemniaków
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 łodygi selera naciowego
- sól (ok. łyżka)
- pieprz (1/4 łyżeczki)
- płaska łyżeczka bazylii
- trochę pieprzu ziołowego
- płaska łyżeczka bazylii
- trochę pieprzu ziołowego
- 3 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 1/3 szklanki soku z kiszonych ogórków
- woda:) (ok. 5 litrów)
- cienkie parówki np. z szynki
- woda:) (ok. 5 litrów)
- cienkie parówki np. z szynki

Do garnka wlewam ok. 3 - 4 litrów wody z solą i pieprzem oraz pokrojony por, ziele i liście laurowe. Doprowadzam do wrzenia.
Do gotującego się wywaru dokładam pokrojone w drobną kostkę ogórki kiszone, marchewkę i pietruszkę. Gotuję ok. 1,5 godziny.
Po ok. godzinie gotowania dorzucam pokrojone w kostkę ziemniaki i seler naciowy pokrojony w małe kawałki i gotuję aż one zmiękną (ok. 1/2 godziny). Dolewam sok z ogórków i ewentualnie szklankę wody, doprawiam pieprzem ziołowym i bazylią; ponownie gotuję - 15 minut. Ewentualnie doprawiam do smaku.
Po ok. godzinie gotowania dorzucam pokrojone w kostkę ziemniaki i seler naciowy pokrojony w małe kawałki i gotuję aż one zmiękną (ok. 1/2 godziny). Dolewam sok z ogórków i ewentualnie szklankę wody, doprawiam pieprzem ziołowym i bazylią; ponownie gotuję - 15 minut. Ewentualnie doprawiam do smaku.
Komentarze
Prześlij komentarz