Pulchniutkie CHRUSTY

Chrusty, chru艣ciki, faworki... zwa膰 jak zwa膰:) u nas ju偶 dzi艣 t艂usty czwartek;) a tak na serio to chru艣ciki u nas w domu s膮 nie tylko z tej okazji, dlatego w艂a艣nie dzi艣 propozycja pulchniutkich chru艣cik贸w. Pokazywa艂am ju偶 przepis na chrupi膮ce chru艣ciki, dzi艣 zamiast margaryny - ojej, troch臋 wi臋cej proszku do pieczenia i mleka i chru艣ciki wysz艂y tak jak mojej mamy:) pulchniutkie, mi臋ciutkie i pyszniutkie.


Co potrzebujemy...
- 3 i 3/4 szklanki m膮ki
- 3 艂y偶ki oleju
- 1 cukier waniliowy
- 3 艂y偶ki cukru
- 2 偶贸艂tka
- 2 jajka
- 3 p艂askie 艂y偶eczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 szklanki mleka

Dodatkowo: 
-1/2 l oleju - do sma偶enia
- 3 艂y偶ki cukru pudru



Spos贸b przygotowania:

Wszystkie sk艂adniki zagnie艣膰 (cukier waniliowy rozt艂ukuj臋 t艂uczkiem 偶eby by艂 jak najdrobniejszy), rozwa艂kowa膰 wa艂kiem na placek o grubo艣ci ok 0,5 cm.

Pokroi膰 - tym razem :) - w prostok膮ty ( ok. 5x10 cm).

Nast臋pnie zwin膮膰 (na 艣rodku zrobi膰 dziurk臋 palcem i jeden z ko艅c贸w prze艂o偶y膰 przez dziurk臋). 

Sma偶y膰 na rozgrzanym oleju partiami po ok. 6 sztuk - sma偶y膰 na jednej stronie ok 10 sekund prze艂o偶y膰 na drug膮 stron臋 i sma偶y膰 r贸wnie偶 ok. 10 sekund. 

Chru艣ciki wyk艂ada膰 na r臋cznik papierowy, by ods膮czy膰 nadmiar oleju, pouk艂ada膰 na talerzykach, pozostawi膰 do wystygni臋cia i opr贸szy膰 cukrem pudrem. SMACZNEGO:)






Komentarze