Ziołowe pałki z kurczaka

Kurczaka na wiele różnych sposobów można przygotować. Tym razem pałki z kurczaka doprawiłam ziołami, które nie dość, że dały mojemu obiadowi piękny zapach, ale również smak. Delikatnie chrupiąca skórka, pod nią kruche drobiowe mięsko w towarzystwie ziemniaków z koperkiem i surówką - jaką tylko lubimy - to fajny, prosty i szybki pomysł na codzienny obiad.


Co potrzebujemy...
- kg pałek z kurczaka
- łyżeczka soli
- płaska łyżeczka bazylii
- pół łyżeczki oregano
- pół łyżeczki tymianku
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- kostka czosnku w proszku/ząbek świeży
- kilka łyżek oliwy/oleju


Sposób przygotowania:
Pałki oczywiście umyć i osuszyć. 
W miseczce wymieszać wszystkie przyprawy razem z oliwą. W tak przygotowanej ziołowej mieszance obtoczyć nasze pałki. Odstawić owinięte folią spożywczą do lodówki na chociażby 2 godziny (najlepiej na całą noc). Po tym czasie na rozgrzaną patelnię (ja daję dodatkowo ok. 5 łyżek oleju) ułożyć  pałki. Podsmażyć po kilka minut z każdej strony aby nabrały ładnego brązowego koloru. Gdy już z każdej strony ładnie się nam zarumienią dolewamy trochę wody i na małym ogniu dusimy do miękkości. Ile to będzie czasu? Ok. 1,5 godziny. Trzeba sprawdzić, czy mięsko jest wystarczająco kruche. W między czasie przewracamy ze dwa trzy razy stronami i dolewamy po trochu wody. 
Gdy chcemy zjeść je z sosem, wystarczy na przykład w szklaneczce rozmieszać dwie łyżki mąki z wodą. Do pozostałego od pieczenia pałek sosu dodać ok. 2 szklanek wody, zagotować i dodać rozmieszaną mąkę z wodą i trzema łyżkami gorącego powstającego sosu. Wszystko energicznie mieszamy aż do zgęstnienia. Doprawiamy solą, odrobiną cukru i śmietanką. Gotowe. SMACZNEGO:)




Komentarze