Chrusty w wersji light ;)

Kto nie lubi chru艣cik贸w/fawork贸w??? U nas sprawdzaj膮 si臋 w 100% zawsze i o ka偶dej porze. 
Tak wi臋c pomy艣la艂am, czy zawsze trzeba je przygotowywa膰 w g艂臋bokim t艂uszczu? 

Ot贸偶 nie:) Poni偶ej znajdziecie przepis na chrusty w wersji light, r贸wnie smakowitej jak te tradycyjne. Pieczemy je w piekarniku, wychodz膮 cieniutkie i chrupi膮ce.


Co potrzebujemy...
- 2 szklanki m膮ki pszennej
- 4 艂y偶ki g臋stej 艣mietany 18%
- 3 偶贸艂tka
- 1/4 kostki mas艂a
- 2 艂y偶ki cukru pudru



Spos贸b przygotowania:
Mas艂o roztopi膰 i sch艂odzi膰. Wymiesza膰 z pozosta艂ymi sk艂adnikami i zagnie艣膰 w jednolit膮, g艂adk膮 kul臋.

Na opr贸szonym m膮k膮 blacie rozwa艂kowa膰 ciasto i pokroi膰 w prostok膮ty wielko艣ci jakiej tylko chcemy. Na 艣rodku ka偶dego nacinamy kreski (ok. 2 cm) i przez to naci臋cie wywijamy jeden koniec formuj膮c kszta艂t faworka.


Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180⁰ C ok. 8 minut (na pergaminie). Musz膮 nabra膰 delikatnie z艂otego kolorku. Gdy ostygn膮 posypujemy cukrem pudrem, ale nie trzeba:) SMACZNEGO:)






Komentarze