Jak dorsz to przewa偶nie filet;) Ale ostatnio trafi艂am na przepi臋kne ma艂e dorsze, kt贸re przyrz膮dzi艂am w ca艂o艣ci. Cz臋艣膰 zjedli艣my po prostu usma偶one do obiadu, a cz臋艣膰 z nich przygotowa艂am z warzywami jak do ryby po grecku ale w innym sosie.
Co potrzebujemy...
- 1 kg ma艂ych dorszy w ca艂o艣ci
- 3 艣rednie marchewki
- kawa艂ek zielonego pora
- 1/2 korzenia pietruszki
- cebula
- ma艂a puszka mleczka kokosowego
- 艂y偶ka przecieru pomidorowego
- s贸l
- pieprz czarny
- 1/4 艂y偶eczki curry
- ok. 艂y偶eczka cukru
- 3 艂y偶ki octu
- olej do sma偶enia ryby
- ok. 1/3 szklanki m膮ki
- ok. 1/2 szklanki bu艂ki tartej
Spos贸b przygotowania:
Ryb臋 oczy艣ci膰 z wn臋trzno艣ci, umy膰, osuszy膰 i pokroi膰 na kawa艂ki ok. 5 cm albo oczywi艣cie takie ma艂e dorsze mo偶na zostawi膰 w ca艂o艣ci. Posoli膰 z ka偶dej strony i na godzink臋 odstawi膰. Po tym czasie wymiesza膰 m膮k臋 z bu艂k膮 tart膮 i obtoczy膰 w tym ryb臋. Sma偶y膰 na rozgrzanym oleju.
Przygotowa膰 warzywa z sosem.
Marchewk臋 i pietruszk臋 zetrze膰 na tarce na du偶ych oczkach. W garnku przygotowa膰 wod臋 (ok.2 szklanek), posoli膰 j膮 (ok. p艂aska 艂y偶eczka soli) i zagotowa膰 razem z marchewk膮 i pietruszk膮. Doda膰 r贸wnie偶 pokrojony por.
Cebul臋 pokroi膰 i ugotowa膰 j膮 w szklance wody z trzema 艂y偶kami octu (ok. 10 minut) nast臋pnie przecedzi膰 przez sito. Doda膰 do mi臋kkich ugotowanych wcze艣niej warzyw.
Doda膰 mleczko kokosowe i przecier pomidorowy. Dobrze rozmiesza膰 i pogotowa膰 kilka minut od czasu do czasu zamiesza膰. Doprawi膰 sol膮, pieprzem, cukrem i curry.
Tak przygotowanym sosem z warzywami zala膰 w naczyniu usma偶onego dorsza. Pozostawi膰 do sch艂odzenia i zachwyca膰 si臋 smakiem Ps. ja jad艂am r贸wnie偶 na ciep艂o:) SMACZNEGO :)
Komentarze
Prze艣lij komentarz