Flądra z pure ziemniaczanym

Prosty, szybki i smaczny obiad. Rybek nigdy nie za wiele, lubimy je więc często goszczą na naszym stole do obiadku. Ostatnio wszyscy ,,kłócą się,, o chrupiące ogonki:)


Co potrzebujemy...
- fląderki
- sól
- mąka
- olej do smażenia
- kawałek cytryny

- ugotowane ziemniaki (ok. 10 sztuk)
- ok. łyżka masła
- 2 łyżki śmietany
- sól
- pieprz
- szczypiorek/koperek


Sposób przygotowania:
Wyczyszczone z wnętrzności flądry umyć i zamoczyć na co najmniej godzinę w wodzie. Wodę zlać i ryby z każdej strony posolić, odstawić na ok. godzinę. Następnie obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony aż się ładnie zarumienią (ok. 3/4 minut z każdej strony). 

W czasie smażenia fląderek ugotowane ziemniaki razem z masłem, śmietaną i szczypiorkiem ugniatamy na jednolitą masę. Doprawiamy ewentualnie pieprzem i solą. Nakładamy w foremkę dowolnego kształtu i wykładamy na talerzu razem z gorącą fląderką, ulubioną surówką i kawałkiem soczystej cytryny. SMACZNEGO:)




Komentarze