Karkówka z kością w sosie borowikowym

Każde mięso na kilka przeróżnych sposobów można przygotować. Dziś karkówka z kością, doprawiona dość delikatnie i zamarynowana  między innymi w musztardzie i chrzanie, a później podana s sosem borowikowym.


Co potrzebujemy...
- 3 plastry karkówki z kością
- ząbek czosnku
- sól
- czarny pieprz
- papryka ostra i słodka
- łyżka musztardy
- łyżeczka chrzanu
- łyżka ketchupu
- 4 łyżki oleju
- garść suszonych borowików
- łyżka mąki ziemniaczanej


Sposób przygotowania:
Musztardę, chrzan i ketchup wymieszać z dwiema łyżkami oleju i z przyprawami i drobno posikanym czosnkiem. Zamarynować w tej mieszance naszą karkówkę. Odstawić najlepiej na noc. 
Na pozostałych dwóch łyżkach oleju podsmażyć karkówkę z każdej strony, dość mocno żeby nabrała ciemnego koloru. Dodać pozostałość mieszanki z przyprawami. Dodać suszone grzyby i podlać wodą - ok. pół szklanki. I co i dusimy aż do miękkości mięska. Średni czas przygotowywania to ok. 2,5 godzin, ale wiadomo to zależy od mięsa. Gdy mięso jest już miękkie wyjmuje je a do pozostałości od duszenia dolewam ok. 2 szklanek wody. Doprowadzam do wrzenia.
 W 1/4 szklanki rozmieszam mąkę ziemniaczaną, dodaję kilka łyżek gorącego powstającego sosu i małym strumieniem dodajemy do gotującego się sosu, jednocześnie dość energicznie mieszam i ewentualnie doprawiamy solą do smaku. Ziemniaczki, surówka, czy kapusta na ciepło i taka karkówka to pomysł na dobry obiad. SMACZNEGO:)



Komentarze