Sałatki zawsze się sprawdzą na każdym spotkaniu;) U nas ostatnio zagościła taka jakby warstwowa sałatka, ale pierwszy raz w takim towarzystwie składników m. in. ciecierzyca i marynowane kurki. Ja w mojej skromnej :) kuchni nie używałam ciecierzyca do tej pory. Ale po spróbowaniu jej w tej sałatce na pewno wykorzystam ją jeszcze nie raz.
Co potrzebujemy...
- kurki marynowane
- ciecierzyca w zalewie (ok. 200 g)
- marchew
- 3 ogórki kiszone
- puszka kukurydzy w zalewie
- 4 ziemniaki
- kawałek żółtego sera (ok. 200 g)
- pierś z kurczaka
- sól (płaska łyżeczka)
- curry ( 1 płaska łyżeczka)
- papryka słodka (1/2 płaskiej łyżeczki)
- 4 łyżki oleju
- majonez
- szczypiorek
Sposób przygotowania:
Ziemniaki i marchew ugotować do miękkości, ostudzić i obrać ze skórek.
Pierś kurczaka pokroić na dość drobną kostkę i przyprawić solą, curry oraz papryką słodką. Usmażyć na oleju i ostudzić.
Przygotować okrągłą blaszkę. Wyłożyć jej spód pergaminem a brzegi można delikatnie wysmarować masłem.

Następnie układamy naszego podsmażonego (zimnego) kurczaka (również smarujemy odrobina majonezu). Marchew i ogórki kiszone - oba składniki potarte na tarce na dużych oczkach oraz kukurydza, stanowią kolejną warstwę, również pokrytą dwiema łyżkami majonezu.
Ser trzemy na dużych oczkach tarki, rozkładamy go równomiernie jako kolejną warstwę (można również posmarować odrobiną majonezu.
Na koniec ziemniaki - także potarte na tarce, które delikatnie solimy i doprawiamy pieprzem.
Wszystko dokładnie dociskamy łyżką i wstawiamy do lodówki na dwie godzinki. Przed podaniem wykładamy na talerz. Proponuję najpierw delikatnie ,,objechać,, sałatkę dookoła blaszki nożem żeby lepiej odeszła od brzegów. Ja na górze dokładam jeszcze kilka kurek tak żeby wystawały powyżej naszej sałatki. Gotowe:) SMACZNEGO:)
Komentarze
Prześlij komentarz