Na stole wielkanocnym na pewno mazurki s膮 mile widziane:) ale u nas sprawdzaj膮 si臋 lepiej inne ciasta i baby:) Jednak i na mazurka mamy pewn膮 propozycj臋. To by艂o pierwsze podej艣cie do mazurka - dwa lata temu - i wtedy jeszcze nie my艣la艂am ani o blogu ani o lepszych zdj臋ciach. Ale mazurek jest? Jest:) I to w wi臋kszo艣ci udekorowany przez Szymka:)
Co potrzebujemy...
- 1 i 1/3 szklanki m膮ki
- 1/3 szklanki m膮ki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 100 g mas艂a
Nadzienie:
- 2 艂y偶ki ulubionej konfitury
- 3 bia艂ka
- 2 艂y偶ki cukru (drobnego)
- ok. 50 g drobno pokruszonych migda艂贸w
- p艂atki migda艂贸w do ozdoby
- 2 krople aromatu migda艂owego
- m膮ka i bu艂ka tarta do opr贸szenia blaszki
Spos贸b przygotowania:
Wszystkie sk艂adniki ciasta zagnie艣膰 i wstawi膰 do lod贸wki na kilkadziesi膮t minut.
Bia艂ka ubi膰 na sztywn膮 pian臋. Doda膰 cukier i pokruszone drobniute艅ko migda艂y i aromat. Wszystko delikatnie wymiesza膰.
Ciasto wy艂o偶y膰 na wysmarowan膮 i opr贸szona bu艂k膮 tart膮 blaszk臋. Wstawi膰 do piekarnika nagrzanego do 200鈦癈 i piec 15 minut. Kiedy troch臋 przestygnie posmarowa膰 konfitur膮 i wy艂o偶y膰 nadzienie migda艂owe. Piec ok. 30 minut w temperaturze 150鈦癈. Gdy ostygnie udekorowa膰. SMACZNEGO:

- 1 i 1/3 szklanki m膮ki
- 1/3 szklanki m膮ki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 100 g mas艂a
Nadzienie:
- 2 艂y偶ki ulubionej konfitury
- 3 bia艂ka
- 2 艂y偶ki cukru (drobnego)
- ok. 50 g drobno pokruszonych migda艂贸w
- p艂atki migda艂贸w do ozdoby
- 2 krople aromatu migda艂owego
- m膮ka i bu艂ka tarta do opr贸szenia blaszki
Spos贸b przygotowania:
Wszystkie sk艂adniki ciasta zagnie艣膰 i wstawi膰 do lod贸wki na kilkadziesi膮t minut.
Bia艂ka ubi膰 na sztywn膮 pian臋. Doda膰 cukier i pokruszone drobniute艅ko migda艂y i aromat. Wszystko delikatnie wymiesza膰.
Ciasto wy艂o偶y膰 na wysmarowan膮 i opr贸szona bu艂k膮 tart膮 blaszk臋. Wstawi膰 do piekarnika nagrzanego do 200鈦癈 i piec 15 minut. Kiedy troch臋 przestygnie posmarowa膰 konfitur膮 i wy艂o偶y膰 nadzienie migda艂owe. Piec ok. 30 minut w temperaturze 150鈦癈. Gdy ostygnie udekorowa膰. SMACZNEGO:
Komentarze
Prze艣lij komentarz