Drobiowy pasztet, kt贸ry jest pomys艂em na kanapk臋 jak r贸wnie偶 jako przegryzka z ulubionym sosem. To jedna z potraw, kt贸re na stole wielkanocnym na pewno zagoszcz膮. Spr贸bujcie - kto ch臋tny- takiej ods艂ony pasztetu
Co potrzebujemy...
- ok. 1 kg mi臋sa z kurczaka
- kilka 艂y偶ek oleju
- cebula
- marchew
- korze艅 pietruszki
- 偶urawina (opcjonalnie)
- bu艂ka tarta (ok. 1/4 szklanki)
- 3 jajka
- 偶贸艂tko + bia艂ko
- ga艂ka muszkato艂owa (ok. 1/4 艂y偶eczki)
- s贸l
- pieprz
Spos贸b przygotowania:
Co potrzebujemy...
- ok. 1 kg mi臋sa z kurczaka
- kilka 艂y偶ek oleju
- cebula
- marchew
- korze艅 pietruszki
- 偶urawina (opcjonalnie)
- bu艂ka tarta (ok. 1/4 szklanki)
- 3 jajka
- 偶贸艂tko + bia艂ko
- ga艂ka muszkato艂owa (ok. 1/4 艂y偶eczki)
- s贸l
- pieprz
Spos贸b przygotowania:
Mi臋so z kurczaka pokroi膰 na mniejsze kawa艂ki i udusi膰 na oleju razem z marchewk膮, pietruszk膮, cebul膮 i 偶urawin膮. Dusi膰 a偶 wszystko b臋dzie mi臋kkie. Troch臋 posoli膰 i popieprzy膰 ale smaku nadamy dopiero p贸藕niej. Sch艂odzi膰 i zmieli膰 najlepiej dwukrotnie przez maszynk臋.
Do zmielonego mi臋sa doda膰 bu艂k臋 tart膮 3 jajka, s贸l, pieprz i ga艂k臋 muszkato艂ow膮 do smaku. Zagnie艣膰 r臋k膮 na jednolit膮 mas臋.
Dodatkowe bia艂ko ubi膰 i doda膰 z 偶贸艂tkiem pod koniec mieszania. Doprawi膰 do smaku i prze艂o偶y膰 do foremek na pasztet. Wstawi膰 do piekarnika nagrzanego do 180鈦癈 i piec ok. 45 minut. SMACZNEGO:)
Komentarze
Prze艣lij komentarz