Udka nafaszerowane suszoną śliwką mogą towarzyszyć jako główny składnik obiadu, albo jako przekąska ciepła do kolacji. Jak dla mnie smakują najlepiej na ciepło ale na zimno też można:).
Co potrzebujemy...
- 10 pałek z kurczaka
- ok. 20 suszonych śliwek
- 10 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
- sól (płaska łyżeczka)
- pieprz czarny (1/4 łyżeczki)
- pieprz ziołowy (1/4 łyżeczki)
- słodka papryka (1/2 łyżeczki)
- kilka łyżek oleju
- 2 łyżki ketchupu
- łyżeczka musztardy
- łyżeczka bazylii
Sposób przygotowania:
Z pałek usunąć kość i nadziać w środku suszonymi śliwkami.

Sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, słodką paprykę wymieszać z kilkoma łyżkami oleju, 2 łyżkami ketchupu, łyżeczką musztardy i bazylią bazylii. W tej mieszance obtoczyć nafaszerowane uda i owinąć je szynką szwarcwaldzką. Spiąć wykałaczką i odstawić na kilka godzin do lodówki.
Podsmażyć na patelni z każdej stron po kilka minut, potem piec w piekarniku ok. 1,5 godziny w temperaturze 170⁰C. Najlepiej smakują na ciepło :) SMACZNEGO:)
Komentarze
Prześlij komentarz