Udka z kurczaka faszerowane suszoną śliwką

Udka nafaszerowane suszoną śliwką mogą towarzyszyć jako główny składnik obiadu, albo jako przekąska ciepła do kolacji. Jak dla mnie smakują najlepiej na ciepło ale na zimno też można:).


Co potrzebujemy...
- 10 pałek z kurczaka
- ok. 20 suszonych śliwek
- 10 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
- sól (płaska łyżeczka)
- pieprz czarny (1/4 łyżeczki)
- pieprz ziołowy (1/4 łyżeczki)
- słodka papryka (1/2 łyżeczki)
- kilka łyżek oleju
- 2 łyżki ketchupu
- łyżeczka musztardy
- łyżeczka bazylii
Sposób przygotowania:
Z pałek usunąć kość i nadziać w środku suszonymi śliwkami.

Sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, słodką paprykę wymieszać z kilkoma łyżkami oleju, 2 łyżkami ketchupu, łyżeczką musztardy i bazylią bazylii. W tej mieszance obtoczyć nafaszerowane uda i owinąć je szynką szwarcwaldzką. Spiąć wykałaczką i odstawić na kilka godzin do lodówki. 
Podsmażyć na patelni z każdej stron po kilka minut, potem piec w piekarniku ok. 1,5 godziny w temperaturze 170⁰C. Najlepiej smakują na ciepło :) SMACZNEGO:)




Komentarze