Dzi艣 postawiam na tradycyjne devolaye ale zupe艂nie inaczej doprawione. Pokierowa艂y mnie smaki takie jakby bardziej orientalne. Jak wysz艂o? Nam bardzo smakowa艂y:) zjedli艣my wszystkie i na pewno jeszcze nie raz u nas na obiadku zagoszcz膮.
Co potrzebujemy...
- ok. 1 kg mielonej piersi z kurczaka
- ok. 1/2 艂y偶eczki soli
- ok. 1/5 艂y偶eczki imbiru mielonego
- ok. 1/5 艂y偶eczki kurkumy
- ok. 1/5 艂y偶eczki papryki s艂odkiej
- szczypta kardamonu
- szczypta (dwie) kolendry mielonej
- szczypta ga艂ki muszkato艂owej
- kawa艂ek mas艂a
- kilka listk贸w zielonej pietruszki
- olej do sma偶enia (ok. szklanka)
- m膮ka
- jajko
- bu艂ka tarta
Spos贸b przygotowania:

W d艂oni uformowa膰 takie jakby placki na kt贸re na艂o偶y膰 kawa艂ek mas艂a i listek pietruszki. Owin膮膰 mas艂o tym mi臋skiem i uformowa膰 kszta艂t devolaya. Obtoczy膰 w m膮ce, roztrzepanym jajku i bu艂ce tartej i sma偶y膰 na rozgrzanym oleju a偶 si臋 艂adnie zarumieni. Wa偶ne by robi膰 to na nie za du偶ym ogniu 偶eby devolaye dosz艂y w 艣rodku. Obiad jak malowany:) SMACZNEGO:)
Komentarze
Prze艣lij komentarz