Wiecie, że rybki uwielbiam i często zajadamy je na obiad. Tym razem król moim zdaniem, najlepszy z najlepszych. Łosoś zgrilowany i podany z cytryną. Czasem dodaję różne przyprawy do ryb ale tym razem po prostu nie trzeba i wychodzi idealnie.
Co potrzebujemy:
- kawałek łososia
- kawałek łososia
- kilka plastrów cytryny
- sól
- koperek
- ok. 5 łyżek oliwy
Sposób przygotowania:
Łososia czyścimy z łusek i wyciągamy ości, które w tej rybie są widoczne. Myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym, nacieramy odrobiną oliwy i doprawiamy solą. Kładziemy na każdym kawałku po plasterku cytryny oraz posiekany koperek i na kilka godzin odstawiamy do lodówki.
Sposób przygotowania:
Łososia czyścimy z łusek i wyciągamy ości, które w tej rybie są widoczne. Myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym, nacieramy odrobiną oliwy i doprawiamy solą. Kładziemy na każdym kawałku po plasterku cytryny oraz posiekany koperek i na kilka godzin odstawiamy do lodówki.
Rozgrzewamy patelnię grilową z pozostałą oliwą. Kładziemy kawałki łososia, skórą do góry i smażymy kilka minut (ok. 1-3 wszystko zależy od wielkości naszych kawałków) . Potem z drugiej strony - skórą do dołu, a na górze ryby kładziemy plasterek cytryny, który wcześniej chwilę zgrilowalismy obok rybki.
Komentarze
Prześlij komentarz