Kiedy艣 ju偶 chyba wspomina艂am, 偶e moja Babcia robi艂a najlepsze og贸rki kiszone na 艣wiecie. Od kilkunastu lat (wcze艣niej te偶 z moj膮 Mam膮) pr贸bujemy odtworzy膰 ich smak ale w 100% nie wychodzi taki jak kiedy艣... Ju偶 jej niestety o dok艂adny przepis nie zapytam...
Niedawno przypomnia艂am sobie, 偶e jak robi艂a szynk臋 na obiad, to specjalnie wi臋kszo艣膰 mi臋sa by艂a tak jakby porwana na strz臋py:), mocno przypieczona, super doprawiona. Smakowa艂a mi najlepiej na 艣wiecie. Postanowi艂am i ja tak przygotowa膰 szyneczk臋. W smaku podobna, cho膰 Babci by艂a najlepsza - podobnie jak og贸rki - ale wygl膮d chyba identyczny:)
Co potrzebujemy...
- kg szynki wieprzowej
- gar艣膰 suszonych grzyb贸w
- s贸l (ok. 1/2 艂y偶eczki)
- pieprz czarny (kilka szczypt)
- papryka s艂odka i ostra (po ok. 1/3 艂y偶eczki)
- li艣膰 laurowy
- 2 ziarna angielskie
- zio艂a prowansalskie (p艂aska 艂y偶eczka)
- zio艂a prowansalskie (p艂aska 艂y偶eczka)
- 艂y偶eczka musztardy
- kilka 艂y偶ek oleju
Szynk臋 (pokrojon膮 w grube plastry) marynuj臋 przez kilka godzin w mieszance oleju i musztardy z podanymi przyprawami oraz suszonymi grzybami. Nast臋pnie przek艂adam do wi臋kszego garnka (z przykrywk膮) i podsma偶am z ka偶dej strony do艣膰 konkretnie (prawie j膮 przypalam).
Dolewam ok. 1/2 szklanki wody i na ma艂ym ogniu dusz臋. Gdy woda wyparuje, dolewam kolejn膮 porcj臋. Gdy szynka b臋dzie mi臋kka ,,rw臋 j膮 na kawa艂ki,, - takie jak najdrobniejsze ,,nitki,, i bez dolewania wody bardziej przypiekam. Kawa艂ek szynki zostawiam te偶 w wi臋kszym kawa艂ku.
Gdy mi臋so b臋dzie gotowe wyjmuje je na talerz i robi臋 sos. Do pozosta艂o艣ci po przyrz膮dzaniu szynki dolewam wody ok. 1 i 1/2 szklanki, doprowadzam do wrzenia i zag臋szczam odrobin膮 m膮ki ziemniaczanej i doprawiam odrobin膮 soli, cukru, ewentualnie ostr膮 papryk膮 i zio艂ami. Z gotowanymi ziemniakami i sur贸wk膮 przypominaj膮 si臋 dawne, dawne czasy. SMACZNEGO:)
Komentarze
Prze艣lij komentarz