Grillowany łosoś z konfiturą z ananasa i granatu w towarzystwie grillowanych ziemniaków

Przedstawiam Wam moje danie, które zdobyło dodatkową nagrodę w Konkursie 
,,Wiosna ze smakiem''. 

Bardzo mnie to ucieszyło i dodało - kolejny raz - wiary w siebie i swoje możliwości kulinarne:). Warto czasem uwierzyć w to, że można coś osiągnąć. Każde wyróżnienie jest dla mnie samej powodem do dumy i zadowolenia z siebie, a to mega ważne, pozytywnie się nastawić. 

Łososia uwielbiam, połączenie ananasa, granatu i SASKIEJ stworzyło świetną konfiturę. Poznajcie moje cacko:)


Co potrzebujemy:
- dwa kawałki łososia

MARYNATA:
- 2 łyżki oliwy
- 1/3 łyżeczki soli
- szczypta czarnego pieprzu
- 1/3 łyżeczki tymianku
- zielony koperek
- kilka kropli cytryny
- kilka listków mięty

KONFITURA z %
- 1/3 ananasa
- 1/4 granatu
- 2 łyżki miodu
- 1/2 łyżeczki masła
- od 3 do 5 łyżek SASKIEJ Pomarańczowej z nutą burbona:)mniam

- ziemniaki z koperkiem

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki potrzebne do marynaty ze sobą połączyć, zamarynować w niej łososia i odstawić na ok. 2 godziny. Grillować z obu stron, aż ładnie do siebie dojdzie, po kilku minut z każdej strony.

Ananasa i i granat podrumienić na maśle, dodać miód i Saską Pomarańczową z nutą Burbona. Energicznie mieszać doprowadzić do gęstej konsystencji konfitury.

Ziemniaki pokroić w drobną kostkę, grillować na odrobinie oliwy i oprószyć koperkiem.

W wydrążonej polówce ananasa ułożyć ziemniaki, łososia i konfiturę. SMACZNEGO:)






Komentarze