Kotlet schabowy ''pod kołderką''

Tradycyjny schabowy - dobra sprawa i pyszny obiad, ale czasem trzeba powariować i coś innego z niego stworzyć. Tak jak tym razem. Oprócz pysznego mięska wykorzystałam pieczarki, cebulkę, szczypiorek i koniecznie ser. Zobaczcie co wyszło.


Co potrzebujemy:
- 3 kotlety schabowe
- ok. 10 pieczarek
- cebula
- szczypiorek
- sól i pieprz
- jajko
- 3/4 szklanki bułki tartej do panierki
- olej do smażenia 
- 3 plasterki sera żółtego

Sposób przygotowania:
Umyte pieczarki potrzeć na tarce na dużych oczkach, cebulę pokroić w drobne piórka, szczypior posiekać. Wszystko podsmażyć na odrobinie oleju (ok. łyżeczka). Doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z gazu gdy woda odparuje.


Przygotować kotlety tak jak tradycyjne. Rozbić je na pożądaną grubość, doprawić z obu stron solą i pieprzem. Panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Usmażyć na rozgrzanym oleju.

 
Podczas smażenia drugiej strony, na tą już usmażoną układamy porcje przygotowanego farszu pieczarkowego i przykrywamy plasterkiem sera. Smażymy pod niecałkowitym przykryciem, aż druga strona kotleta dojdzie. 


Podajemy z sałatką lub letnią surówką i młodymi ziemniakami z koperkiem. SMACZNEGO:)





Komentarze