BISZKPOT rzucany

Biszkopt, podstawa ka偶dego tortu:) Tort z kolei brzmi zbyt powa偶nie:) 
Ale s膮 takie sytuacje, 偶e czasem s艂odki wypiek - podobny do tortu trzeba zrobi膰. Wtedy w艂a艣nie przyda nam si臋 sprawdzony przepis na biszkopt. Ja kilka razy pr贸bowa艂am r贸偶nych. 
Przedstawi臋 dzi艣 najbardziej sprawdzony przeze mnie przepis na biszkopt rzucany w mniejszej wersji. Wychodzi puszysty i delikatny. Mo偶na z niego zrobi膰 trzy lub czterowarstwowy torcik.



 
Co potrzebujemy:

- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki m膮ki
- 1/4 szklanki m膮ki ziemniaczanej




Spos贸b przygotowania:

Bia艂ka ubi膰 na sztywn膮 pian臋. Gdy b臋d膮 ju偶 sztywne dodawa膰 po 艂y偶ce cukier i dalej miesza膰 mikserem.

Gdy rozmieszamy cukier :) doda膰 偶贸艂tka i obie m膮ki. Delikatnie wymiesza膰. Brzegi ma艂ej blaszki (ok. 20 cm) nasmarowa膰 margaryn膮, a d贸艂 wy艂o偶y膰 pergaminem. Wla膰 ciasto.

Wstawi膰 do piekarnika nagrzanego do 165 - 170鈦癈 i piec 30-35 minut. Sprawdzi膰 patyczkiem czy biszkopt gotowy - nak艂u膰 przez 艣rodek, je艣li patyczek jest suchy to znaczy, 偶e biszkopt gotowy. Wyj膮膰 od razu z piekarnika i pu艣ci膰 na ziemi臋 (na kt贸rej po艂o偶ymy np. r臋cznik) z wysoko艣ci 30-40 cm). Pozostawi膰 do wystygni臋cia i mo偶na obi膰 torcik:). SMACZNEGO:)






Komentarze