Cudownych Rodzic贸w mam:) - torcik w mniejszej wersji

CUDOWNYCH RODZIC脫W MAM - tak nazwa艂am ten oto mini torcik, poniewa偶 kilka dni temu by艂o Ich 艣wi臋to, bo obchodzili rocznic臋 艣lubu. 
Po艂膮czy艂am jasny biszkopt z ciemnym kakaowym kremem i doda艂am kilka mro偶onych wi艣ni. Po艂膮czenie to okaza艂o si臋 udanym:) G贸r臋 torcika udekorowa艂am tym co Rodzice lubi膮 (nie tylko Oni) m.in. rafaello, czekoladowe wafelki, ptasie mleczko.


 Co potrzebujemy...

KREM:
- serek mascarpone (250 g)
- 艣mietanka 30% (200g)
- 2 艂y偶ki cukru pudru
- 3 do 3,5 艂y偶ki kakao

BISZKOPT:
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki m膮ki
- 1/4 szklanki m膮ki ziemniaczanej

- kilka kropli soku z cytryny i 1/3 szklanki wody
 - kilka mro偶onych wi艣ni bez pestek

Przepis na ten oto udany biszkopt ju偶 by艂, ale tak 偶eby 艂atwiej zrobi膰 torcik podaj臋 raz jeszcze:). Bia艂ka ubi膰 na sztywn膮 pian臋. Gdy b臋d膮 ju偶 sztywne dodawa膰 po 艂y偶ce cukier i dalej miesza膰 mikserem.

Gdy rozmieszamy cukier :) doda膰 偶贸艂tka i obie m膮ki. Delikatnie wymiesza膰. Brzegi ma艂ej blaszki (ok. 20 cm) nasmarowa膰 margaryn膮, a d贸艂 wy艂o偶y膰 pergaminem. Wla膰 ciasto.


Wstawi膰 do piekarnika nagrzanego do 165 - 170鈦癈 i piec 30-35 minut. Sprawdzi膰 patyczkiem czy biszkopt gotowy - nak艂u膰 przez 艣rodek, je艣li patyczek jest suchy to znaczy, 偶e biszkopt gotowy. Wyj膮膰 od razu z piekarnika i pu艣ci膰 na ziemi臋 (na kt贸rej po艂o偶ymy np. r臋cznik) z wysoko艣ci 30-40 cm). Pozostawi膰 do wystygni臋cia i mo偶na robi膰 torcik.

Pora na krem :):
艢mietank臋 ubi膰 na sztywno. Nast臋pnie doda膰 cukier puder i kakao oraz serek mascarpone. Delikatnie wymiesza膰.
Tak przygotowany krem  艣wietnie si臋 nadaje do przek艂adania tortu jak i jego dekorowania. Mo偶na go r贸wnie偶 wykorzysta膰 do deser贸w czy prze艂o偶enia np. ciast z galaretk膮 i owocami. 

Ten konkretny torcik przygotowa艂am jak wy偶ej. Biszkopt przekroi艂am na trzy r贸wne cz臋艣ci. Dwie dolne cz臋艣ci skropi艂am wod膮 po艂膮czon膮 z sokiem z cytryny. Ka偶d膮 warstw臋 posmarowa艂am kremem na grubo艣膰 ok. centymetra. W r贸偶nych  miejscach pouk艂ada艂am wisienki pouk艂ada艂am G贸r臋 wyg艂adzi艂am kremem ale zdecydowanie cie艅sz膮 warstw膮 i udekorowa艂am. Teraz czas na  艣wieczk臋 i 100 lat:)
SMACZNEGO:)









Komentarze