Letnie smaki, czyli zupka prosto z ogr贸dka:) Wszystko mo偶na wyhodowa膰 we w艂asnym ogr贸dku:) My tym razem mamy kilka str膮czk贸w fasoli i zielonego groszku, natk臋 pietruszki (tuje nam przeszkadzaj膮 i nic nie chce rosn膮膰 - trzeba zmieni膰 miejsce ogr贸dka:)). W pozosta艂e sk艂adniki zaopatrzyli艣my si臋 na ryneczku. Wysz艂a pyszna, delikatna, letnia zupka. Kto spr贸buje;)
- p贸艂 ma艂ego kalafiora
- 1/4 g艂贸wki m艂odej kapusty
- p贸艂 cukini
- marchew
- 4 ziemniaki
- kilka listk贸w zielonej pietruszki
- gar艣膰 str膮czk贸w fasoli
- gar艣膰 ziarenek zielonego groszku
- s贸l (ok. p艂aska 艂y偶ka)
- pieprz do smaku
- troch臋 zi贸艂 (np. bazylia, tymianek)
- 艂y偶eczka cukru
Spos贸b przygotowania:
Do ok. 2 litr贸w wody doda膰 pokrojon膮 marchew i fasol臋 oraz poszatkowan膮 kapust臋. Doda膰 s贸l, pieprz, zio艂a i cukier. Doprowadzi膰 do wrzenia i pogotowa膰 kilkana艣cie minut.
Gdy marchew b臋dzie prawie mi臋kka doda膰 pokrojon膮 cukini臋, kalafior, zielony groszek, ziemniaki w kostkach i posiekan膮 natk臋 pietruszki (troch臋 mo偶na zostawi膰 do posypania przed podaniem). Pogotowa膰 do mi臋kko艣ci warzyw. Ja nie lubi臋 gdy s膮 one zbytnio mi臋kkie i staram si臋 je robi膰 takie al dente, nie za bardzo mi臋kkie. Ca艂o艣膰 gotowania tej zupy to dos艂ownie od zagotowania ok. 20 minut. Na koniec doprawiamy wedle naszego uznania i zupka gotowa. SMACZNEGO:)
Komentarze
Prze艣lij komentarz