Pierś nadziana warzywami;)

Pomysł na pierś z kurczaka nadziewaną warzywami. Tym razem bakłażan, do którego kiedyś bardzo się zniechęciłam, a teraz o proszę:), cukinia, na którą właśnie pora, młoda cebulka i czerwona papryka. Wszystko ładnie ,,powciskane,, w zamarynowane mięsko, zapieczone w piekarniku i podane z chrupiącymi kostkami ziemniaków - oczywiście młodych:)
 

Co potrzebujemy...
- pierś z kurczaka
MARYNATA:
- łyżka musztardy francuskiej
- łyżka ketchupu pikantnego
- 3 łyżki oliwy
- ok. 1/5 łyżeczki soli
- trochę grubo mielonego pieprzu czarnego
- 1/2 łyżeczki drobno posiekanej bazylii
- mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę

DODATKOWO:
- mały bakłażan
- mała cukinia
- cebula
- papryka czerwona
- sól i pieprz do smaku
- kilka łyżek oliwy
- kilka ziemniaków


Sposób przygotowania:
Pierś ponacinać na całej długości w odstępach ok. 1 centymetra, na głębokość ok. 1,5 do 2 cm (zależy od naszej piersi) wcześniej zamarynować, najlepiej na całą noc w przygotowanej marynacie (wszystkie składniki ze sobą połączyć).

Kawałek bakłażana, cukinii, papryki i cebuli pokroić w pół krążki grubości ok. 3 mm. i powkładać w ponacinane miejsca w mięsie.

 Pozostałe części wymienionych warzyw pokroić na grubsze i większe kawałki i grilować je na odrobinie oliwy, doprawić do smaku.
Pierś piec w naczyniu żaroodpornym w piekarniku ok. 1 godziny do 1 godziny i 15 minut w temperaturze 180 - 200⁰C. W połowie pieczenia wstawiam małe naczynie z gorącą wodą.


Ziemniaki obrać ze skórek i pokroić na małe kostki i grilować kilka minut na odrobinie oliwy do miękkości, delikatnie posolić.

Gdy pierś będzie gotowa podawać ją razem z grilowanymi warzywami i ziemniaczkami i ulubionym sosem. SMACZNEGO:)














Komentarze