Gołąbki z kaszą bulgur

Mięso mielone z szynki ale tym razem połączone z kaszą bulgur, a wszystko owinięte kruchą kapustą włoską i zapieczone w piekarniku. Z tego względu, że sos pomidorowy uwielbiam przygotowałam je właśnie w nim. 
Co potrzebujemy:
- pół kg mięsa mielonego z szynki
- pół szklanki kaszy bulgur
- czerstwa bułka
- szczypiorek 
- jajko
- główka kapusty włoskiej
- puszka pomidorów w sosie pomidorowym
- sól 
- pieprz
- cukier
- marchew
- 3 szklanki bulionu, rosołu 

 Sposób przygotowania:
Kaszę ugotować i schłodzić. 

Kapustę umyć i obgotować w garnku z delikatnie osoloną wodą, tak żeby zbyt miękka nie była ale żebyśmy mogli ładnie zwinąć gołąbki. Oddzielić liście, a resztę kapusty pokroić do sosu. 

Przygotować farsz. Wymieszać mięso z pokrojonym szczypiorkiem, jajkiem, namoczoną wcześniej w wodzie i odciśniętą bułką, solą, pieprzem i zimna kaszą. Farsz nakładać z jednej strony każdego liścia kapusty i zwinąć gołąbki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym - wyłożonym dwoma liśćmi kapusty - zalać szklanką wywaru i pokrojoną marchewką. Pięć w piekarniku ok. godzinę w temperaturze ok. 190⁰C. 
Pomidory z puszki zmiksować z jedną lub dwiema szklankami wywaru, zależy ile chcemy mieć sosu😁 i po godzinie dodać do gołąbków w piekarniku. Piec jeszcze ok. godzinkę. Doprawić solą i pieprzem oraz cukrem. Sos można trochę zagęścić rozmieszaną w wodzie mąką lub zasmażką masełka z mąką. 

Podawać można tradycyjnie z ziemniakami lub właśnie ze wspomnianą kaszą bulgur. SMACZNEGO 😁


Komentarze