Og贸rki na wiele sposob贸w robimy. S膮 kiszone, konserwowe i wiele innych. Tzw. kanapkowe ju偶 robi艂am ale tym razem spr贸bowa艂am doda膰 do nich odrobin臋 pikanterii i... Petarda:) To znaczy ja uwielbiam ostre smaki i te mi zdecydowanie przypad艂y do gustu. Do kie艂baski przy ognisku, na kanapk臋 ze smalczykiem, jako przek膮ska do % i nie tylko. Spr贸bujcie.
Co potrzebujemy...
- 3 kg og贸rk贸w gruntowych- 3 szklanki wody
- 3 szklanki cukru
- 3 szklanki octu
- 1/2 艂y偶eczki ziela angielskiego
- 1/2 艂y偶eczki pieprzu ziarnistego (najlepiej kolorowy)
- 1 艂y偶ka chilli
- 1 p艂aska 艂y偶ka curry
- 2 z膮bki czosnku
- 3 p艂askie 艂y偶ki soli
Spos贸b przygotowania:
Og贸rki umy膰. Nast臋pnie pokroi膰 je w pod艂u偶ne plasterki o grubo艣ci ok. 1/2 cm i ciasno u艂o偶y膰 w wyparzone wcze艣niej s艂oiki.

Wszystkie
sk艂adniki zagotowa膰. Zalew膮 zala膰 og贸rki w s艂oikach.
S艂oiki od razu zakr臋ci膰. Pasteryzowa膰 10 minut (na dno garnka wk艂adam
艣ciereczk臋, uk艂adam s艂oiki, zalewam wod膮 do ok. 3/4 ich wysoko艣ci i od
czasu zagotowania pasteryzuj臋 ok. 10 min.). SMACZNEGO:)
Komentarze
Prze艣lij komentarz