Ślubowanie, pasowanie na ucznia pierwszej klasy szkoły podstawowej...
Dziś ten dzień przeżywaliśmy razem z naszym synem :)
Pierwszy polonez, pierwsze ślubowanie bycia godnym reprezentantem szkoły przy fladze, wspólna recytacja wiersza z kolegami i koleżankami, tańce, piosenki, potem dyplomy, medale i odbiór legitymacji:)
Piękne przeżycie dla matki, cudne doświadczenie, wielka radość i duma móc podziwiać własne dziecko w tak ważnym dla niego dniu.
Był też słodki poczęstunek, do którego i ja rękę przyłożyłam.
Krem budyniowy:
- 1 szklanka mleka
- 1 budyń waniliowy
- 4 łyżki cukru
- 3/4 kostki masła
Biszkopt ciemny mały:
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Biszkopt jasny duży kwadratowy:
- 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- żelki do ozdoby
- kilka kostek potartej gorzkiej czekolady
- sok z połowy cytryny wymieszany w 1/3 szklanki wody
Biszkopt jasny duży kwadratowy:
- 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- żelki do ozdoby
- kilka kostek potartej gorzkiej czekolady
- sok z połowy cytryny wymieszany w 1/3 szklanki wody
Sposób przygotowania:
Białka ubić na sztywną pianę. Gdy będą już sztywne dodawać po łyżce cukier i dalej mieszać mikserem.

Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 165 - 170⁰C i piec 30-35 minut. Sprawdzić
patyczkiem czy biszkopt gotowy - nakłuć przez środek, jeśli patyczek
jest suchy to znaczy, że biszkopt gotowy. Wyjąć od razu z piekarnika i
puścić na ziemię (na której położymy np. ręcznik) z wysokości 30-40 cm).
Pozostawić do wystygnięcia.
Krem budyniowy (z gotowego budyniu). Budyń rozmieszać w 1/5 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować razem z cukrem. Do gotującego się mleka wlać rozmieszany w mleku budyń i energicznie mieszać, aż do uzyskania jednolitej, gęstej masy. Wystudzić (delikatnie przykryć żeby nie zrobił się korzuszek:)). Do wystudzonego budyniu dodawać stopniowo po łyżce budyniu i mieszać mikserem do uzyskania gładkiego kremu budyniowego.
Biszkopty przekroić na pół. Dolną część dużego i małego biszkoptu skropić sokiem cytrynowym. Wyłożyć na nie ok. 1/3 kremu budyniowego i oprószyć potarta czekoladą. Położyć drugie części biszkoptu. Na dużym biszkopcie położyć mały, wcześniej rozsmarować na jego środku trochę kremu (żeby się przykleił). Delikatnie ozdobić i gotowe. SMACZNEGO:)
Komentarze
Prześlij komentarz