A dzi艣 alternatywa dla tradycyjnego ketchupu pikantnego lub 艂agodnego:)
To r贸wnie偶 propozycja sosu do pizzy czy do innych potraw. Delikatnie pomidorowy smak, a tak na prawd臋 sos zrobiony z cukinii z aromatem bazylii.
- 2 艣rednie cukinie
- 1 cebula
- 1 papryka czerwona
- 1 z膮bek czosnku (chyba,偶e chcecie bardziej czosnkowo mo偶na wi臋cej)
- 2 艂y偶ki soli
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1/2 szklanki octu
- p艂aska 艂y偶eczka s艂odkiej papryki
- p艂aska 艂y偶eczka ostrej papryki (najlepiej chilli)
- pieprz czarny (do smaku)
- 艣wie偶e listki bazylii
- przecier pomidorowy (ok. 200 g)
Spos贸b przygotowania:
Obrane ze sk贸ry cukinie, cebul臋 oraz papryk臋 i czosnek kroimy na kawa艂ki (nie wa偶ne jakiej wielko艣ci). Wk艂adamy do garnka. Pokrojone warzywa nale偶y teraz zasoli膰 i pozostawi膰 na godzin臋.
Doda膰 pozosta艂e sk艂adniki - cukier, ocet, papryki, pieprz i bazyli臋 i pogotowa膰 na ma艂ym ogniu. Do艣膰 cz臋sto miesza膰. Pod koniec gotowania, gdy warzywa si臋 rozgotuj膮 doda膰 przecier pomidorowy. Posmakowa膰 oczywi艣cie:) i ewentualnie doprawi膰.
Zmiksowa膰, poniewa偶 im bardziej g艂adki i aksamitna konsystencja tym smaczniejszy sosik:). Gor膮cy w艂o偶y膰 do wyparzonych s艂oiczk贸w i otwieramy kiedy tylko chcemy:). Super smakuje jako sos do pizzy. SMACZNEGO:)
Je艣li nasz sos ma posta膰 d艂u偶ej pasteryzujemy ok. 8 - 10 minut.
Ja w tym roku wzbogaci艂am smak mojego sosu o czosnek nied藕wiedzi, li艣膰 laurowy i ziele angielskie, a cukier doda艂am w proporcji p贸艂 na p贸艂 zwyk艂ego bia艂ego cukru i trzcinowego. Sos wyszed艂 bardziej s艂odko kwa艣ny;)
Komentarze
Prze艣lij komentarz