Okazja do 艣wi臋towania jest ka偶dego dnia:) Dlaczego??? Imieniny ka偶dego dnia Kto艣 obchodzi:) Nie spos贸b wszystkich spami臋ta膰:) ale o tych dzisiejszych pami臋tam :) Ta Kobieta jest jedyna ,,w swoim rodzaju,, Nikt i nigdy Jej nie dor贸wna. Mamo, to dla Ciebie mini torcik imieninowy:) Wszystkiego najpi臋kniejszego i najs艂odszego dla Ciebie raz jeszcze, a przy okazji Wszystkim Urszulom zdrowia i szcz臋艣cia oraz spe艂nienia marze艅.
Mini torcik z kremem budyniowym i mas膮 kr贸wkow膮 oblany czekolad膮 z malinami i pra偶onym s艂onecznikiem.

- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki m膮ki
- 1/4 szklanki m膮ki ziemniaczanej
- 3 艂y偶ki masy kr贸wkowej
- 艂y偶ka soku malinowego
- 1/3 szklanki wody
- kilka malin
- 艂y偶ka ziaren s艂onecznika
- 1/2 tabliczki czekolady (najlepiej deserowej)
- 2 艂y偶ki mleka
Krem budyniowy:
- 1 budy艅 waniliowy
- 3 艂y偶ki cukru
- 1/5 szklanki mleka
- 1/3 kostki mas艂a
Spos贸b przygotowania:

Bia艂ka ubi膰 na sztywn膮 pian臋. Gdy b臋d膮 ju偶 sztywne dodawa膰 po 艂y偶ce cukier i dalej miesza膰 mikserem.
Gdy
rozmieszamy cukier :) doda膰 偶贸艂tka i obie m膮ki. Delikatnie wymiesza膰.
Brzegi ma艂ej blaszki (ok. 20 cm) nasmarowa膰 margaryn膮, a d贸艂 wy艂o偶y膰
pergaminem. Wla膰 ciasto.
Wstawi膰
do piekarnika nagrzanego do 165 - 170⁰C i piec 30-35 minut. Sprawdzi膰
patyczkiem czy biszkopt gotowy - nak艂u膰 przez 艣rodek, je艣li patyczek
jest suchy to znaczy, 偶e biszkopt gotowy. Wyj膮膰 od razu z piekarnika i
pu艣ci膰 na ziemi臋 (na kt贸rej po艂o偶ymy np. r臋cznik) z wysoko艣ci 30-40 cm).
Pozostawi膰 do wystygni臋cia i mo偶na robi膰 torcik:).
Krem budyniowy. Dzi艣 z gotowego budyniu. Szklank臋 mleka zagotowa膰, a w pozosta艂ej 1/2 szklanki mleka rozmiesza膰 budy艅 z cukrem. Do gotuj膮cego si臋 mleka wla膰 mieszank臋 budyniu i energicznie mieszaj膮c doprowadzi膰 do wrzenia. Ostudzi膰. Nast臋pnie do utartego mikserem mas艂a dodawa膰 po trochu budyniu i dok艂adnie wymiesza膰 a偶 nie b臋dzie grudek.
S艂onecznik upra偶y膰 na suchej patelni (ja odrobin臋 sol臋).
Sok malinowy wymiesza膰 z wod膮.
Biszkopt przecinamy na 3 r贸wne cz臋艣ci. Pierwsz膮 cz臋艣膰 skrapiamy sokiem malinowym i wyk艂adamy krem budyniowy. Drug膮 cz臋艣膰 biszkoptu r贸wnie偶 skrapiamy sokiem malinowym delikatnie z obu stron. K艂adziemy na krem budyniowy.
Rozsmarowujemy mas臋 kr贸wkow膮. Przykrywamy ostatni膮, trzeci膮 cz臋艣ci膮 biszkoptu, delikatnie skropionego sokiem malinowym ( z tej strony, kt贸r膮 b臋dzie dotyka艂 masy kr贸wkowej).
Czekolad臋 rozpuszczamy z dwiema 艂y偶kami mleka i od razu polewamy torcik. Dekorujemy malinami i upra偶onym (zimnym) s艂onecznikiem. SMACZNEGO:)
Krem budyniowy. Dzi艣 z gotowego budyniu. Szklank臋 mleka zagotowa膰, a w pozosta艂ej 1/2 szklanki mleka rozmiesza膰 budy艅 z cukrem. Do gotuj膮cego si臋 mleka wla膰 mieszank臋 budyniu i energicznie mieszaj膮c doprowadzi膰 do wrzenia. Ostudzi膰. Nast臋pnie do utartego mikserem mas艂a dodawa膰 po trochu budyniu i dok艂adnie wymiesza膰 a偶 nie b臋dzie grudek.
S艂onecznik upra偶y膰 na suchej patelni (ja odrobin臋 sol臋).
Sok malinowy wymiesza膰 z wod膮.
Biszkopt przecinamy na 3 r贸wne cz臋艣ci. Pierwsz膮 cz臋艣膰 skrapiamy sokiem malinowym i wyk艂adamy krem budyniowy. Drug膮 cz臋艣膰 biszkoptu r贸wnie偶 skrapiamy sokiem malinowym delikatnie z obu stron. K艂adziemy na krem budyniowy.

Czekolad臋 rozpuszczamy z dwiema 艂y偶kami mleka i od razu polewamy torcik. Dekorujemy malinami i upra偶onym (zimnym) s艂onecznikiem. SMACZNEGO:)
Komentarze
Prze艣lij komentarz