Cz臋sto robimy sa艂atki na bazie sa艂at i warzyw, bo uwielbiamy je. Szybko si臋 je robi, a to czasem bardzo wa偶ne:) Tak ,,na sucho,, nie mia艂yby takiego czego艣:) wi臋c ten oto sos vinaigrette zrobiony w domu super si臋 sprawdza do tego typu sa艂atek.
Co potrzebujemy:
- 艂y偶eczka musztardy sarepskiej ostrej
- 5 艂y偶ek oliwy
- 5 艂y偶ek wody
- zielony koperek
- czarny pieprz (szczypta)
- s贸l (na czubeczku 艂y偶eczki:)
- cukier (na czubeczku 艂y偶eczki:)
- sok z cytryny ( 艂y偶eczka)
Spos贸b przygotowania:
Koperek drobno posieka膰 i wymiesza膰 z pozosta艂ymi sk艂adnikami do uzyskania jednolitej konsystencji. Je艣li chodzi i przyprawy troch臋 to zale偶y od nas samych, czy lubimy bardziej ostre smaki - dodajemy wi臋cej pieprzu, bardziej na s艂ono - nie oszcz臋dzamy soli:), a bardziej na s艂odko - sypnijmy:) troch臋 cukru. Czasem zdajmy si臋 na w艂asne kubki smakowe.
Tak przygotowany sos chwil臋 ch艂odz臋 w lod贸wce. Przed podaniem mo偶na sa艂atk臋 po prostu pola膰, albo doda膰 do niej sos i delikatnie wymiesza膰/ SMACZNEGO:)
Komentarze
Prze艣lij komentarz