Świąteczny PIERNIK

Pierniczki zawsze były, w tym roku również będą. Ale piernik przełożony kremem i powidłami... Brzmi ciekawie i bardzo świątecznie, prawda:)? Ten zapach unoszący się w mieszkaniu, taki korzenny, taki czekoladowy, taki świąteczny:)

Piernik zagościł również w naszych czterech ścianach. Zobaczcie efekt;)


Co potrzebujemy...
(okrągła blaszka, średnica ok. 24-28cm)
-1/2 kg mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka mleka 
- 3 jajka

- 1 kostka margaryny (250g) 
- 5 łyżek miodu
- przyprawa do piernika (ok. 30 g)
- 1/2 szklanki cukru


Krem z kaszy manny:
- 2 szklanki mleka
- 5 - 6 łyżek kaszy manny
- 3/4 szklanki cukru
- kostka masła (200 g)

- powidła z czerwonej porzeczki
- gorzka czekolada 
- 4 łyżki śmietanki 18%


Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto.
1/2 szklanki cukru roztopić w rondelku razem z margaryną, miodem, i przyprawą do piernika (mieszać co chwilkę). Ostudzić.

Potem dodać pozostałe składniki potrzebne do ciasta i wymieszać mikserem na jednolitą masę.

Do blaszki wyłożonej pergaminem wlać ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do ok. 180⁰C i piec do tzw. suchego patyczka ok. 45 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Krem z kaszy manny.
Mleko zagotować, wsypać kaszę z cukrem i mieszać do czasu aż zgęstnieje. Ostudzić (przykryte folią żeby nie powstał kożuch) i wymieszać z utartym masłem.

Piernik przekroić na 3 części. Dwie z nich posmarować powidłami i grubszą warstwą kremu. Złożyć w torcik a ostatnią, trzecią warstwę polać roztopioną w śmietance gorzką czekoladą. Udekorować świątecznie i gotowe. SMACZNEGO:)





Komentarze