Frytki doprawione inaczej

Frytki, frytaski towarzysz膮 nam co jaki艣 czas przy obiedzie. Dzi艣 te偶 frytki, ale wcze艣niej doprawione i ,,zamarynowane", potem wrzucone na patelnie i prawie gotowe:). Z ulubionym sosem albo z tradycyjnym ketchupem smakuj膮 super:)


 Co potrzebujemy...
- kilka (u nas by艂o 6) wi臋kszych ziemniak贸w
- p艂aska 艂y偶eczka soli
- odrobina czarnego pieprzu
- 1/5 艂y偶eczki pieprzu zio艂owego
- 1/5 s艂odkiej papryki
- p艂aska 艂y偶eczka zi贸艂 (u nas bazylia i oregano)
- ok. 10 艂y偶ek oleju



Spos贸b przygotowania:

W naczyniu mieszamy olej z przyprawami.

Ziemniaki obieramy, myjemy, suszymy r臋cznikiem papierowym i kroimy na frytki grubo艣ci max. 1 cm. Mieszamy w doprawionym oleju i tak ,,zamarynowane,, frytki odstawiamy na ok. godzink臋.

Rozgrzewamy patelnie i wk艂adamy frytki razem z p艂ynem, w kt贸rym by艂y. Przypiekamy z ka偶dej strony co jaki艣 czas mieszaj膮c. Wyk艂adamy na r臋cznik papierowy 偶eby ods膮czy膰 z nadmiaru t艂uszczu i hop:) na talerze obiad gotowy. Teraz jeszcze ulubiony sosik i SMACZNEGO:)


Komentarze