Rybki ach te rybki:) Uwielbiamy je. Tym razem niby zwykła fląderka, ale dodaliśmy inne przyprawy i zamiast na tradycyjnej patelni z tłuszczem grillowaliśmy ją na patelni grillowej, wcześniej doprawiając aromatycznym pieprzem ziołowym i cytrynowym. Zjedliśmy ją w towarzystwie domowych frytek, również inaczej przygotowanych niż zwykle;) ale to innym razem:)
Co potrzebujemy...
- fląderki
- sól
- pieprz ziołowy
- pieprz cytrynowy
- kilka łyżek mąki do obtoczenia
- ok. 5 łyżek oleju
Sposób przygotowania:
Fląderki wyczyszczone z wnętrzności zamoczyć w lodowatej wodzie na ok. 2 godziny. Zlać wodę, fląderki osuszyć ręcznikiem papierowym . Posolić z każdej strony. Pieprzem cytrynowym doprawić z jednej strony flądry, a z drugiej pieprzem ziołowym.
Pozostawić na ok. godzinę.
Na dobrze rozgrzanej patelni grillowej z olejem usmażyć fląderki z każdej strony. Na moje oko grilują się nieco dłużej niż takie fląderki smażone na tradycyjnej patelni z olejem. Aromat jednego i drugiego pieprzu bardzo się nam spodobał jako przyprawa do rybki więc na pewno jeszcze kiedyś tak przyrządzimy rybkę;). SMACZNEGO:)
Komentarze
Prześlij komentarz