Kolorowe szasz艂yki z piersi kurczaka

Dzi艣 wypr贸bujemy now膮 przypraw臋 - SUMAK. Pi臋kny ciemno czerwony kolor, delikatny aromat, 
a smak, kt贸ry powsta艂 przy jego u偶yciu taki jakby delikatnie s艂odko kwa艣ny sprawi艂, 偶e nasze szasz艂yki smakowa艂y inaczej ni偶 zwykle:)


 Co potrzebujemy...
- pier艣 z kurczaka
- s贸l
- pieprz czarny
- chilli
- czosnek w kostce
- sumak
- oliwa (kilka 艂y偶ek)
- papryka 3 kolory
- czerwona cebula



Spos贸b przygotowania:
Umyt膮 i osuszon膮 pier艣 pokroi膰 w kostki. W oliwie rozmiesza膰 przyprawy: ok. 1/2 艂y偶eczki soli, odrobina czarnego pieprzu i chilli, kostk臋 czosnku , p艂ask膮 艂y偶eczk臋 sumaku. Mi臋sko wymiesza膰 razem z przygotowan膮 mieszank膮 i odstawi膰 na ok. dwie godzinki do lod贸wki. 

Cebul臋 i papryki pokroi膰 w kawa艂ki, przygotowa膰 patyki i nadziewa膰 na przemian cebul臋 i papryk臋 z kawa艂kami mi臋sa. Sma偶y膰 na rozgrzanej patelni na odrobinie oleju/oliwy. Najlepiej smakuj膮 na ciep艂o. Dzi臋ki sumakowi nasze szasz艂yki maj膮 taki delikatnie s艂odko-kwa艣ny posmak, co艣 innego ni偶 tradycyjna papryka. SMACZNEGO:)




Komentarze