Czas świąt już za nami. Wcześniej pisałam, że mam pomysł na wykorzystanie pysznych wędzonych szynek i kiełbas, które nam zostały. Zawsze trochę za dużo kupimy ale to nic straconego. Aromatyczne wędzonki świetnie się nadadzą do ziemniaczanej zupy, która w połączeniu z również aromatyczną bazylią zasmakuje Wam i rozgrzeje w mroźne zimowe dni i nie tylko.
Co potrzebujemy...(ok. 3 l zupy)....
- świąteczne wędzonki, szynki kiełbasy,boczek(400 g)
- 2 marchewki
- korzeń pietruszki
- pół korzenia selera
- kawałek pora
- 2 liście laurowe
- ziele angielskie
- kawałek pora
- 2 liście laurowe
- ziele angielskie
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- ok. 10 ziemniaków
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- pół szklanki śmietanki 30%
- ok. 6 łyżek oliwy
- ok. 6 łyżek oliwy
- sól, pieprz, bazylia
Do ok. 3 litrów wody dorzucamy drobno pokrojone warzywa, doprawiamy ok. 3 łyżeczkami soli, pieprzem i gotujemy wywar.
Wszystkie nasze smakowite świąteczne wędzonki kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni (można dodać ok. 2 łyżki oliwy).
Cebulę
- również drobno pokrojoną - razem z posiekanym lub wyciśniętym czosnkiem podsmażamy na 2 łyżkach oliwy.

Zarówno ziemniaki jak i podsmażone wędzonki i cebulę z czosnkiem dodajemy do wywaru.
Roztapiamy
masło na małej patelni, dodajemy mąkę. Dokładnie i energicznie mieszamy i dodajemy śmietankę. Mieszamy aż zgęstnieje i dodajemy do zupy. Delikatnie i dokładnie mieszamy od dołu garnka. Doprawić
solą pieprzem i bazylią. SMACZNEGO:)

Komentarze
Prześlij komentarz