Chrupiące chruściki, faworki (z jogurtem i śmietaną)

I jest tłusty czwartek. Dzień, w którym to można zapomnieć o ,,kaloriach,,. Ale jeśli Kogoś przeraża smażenie pączków na głębokim tłuszczu jest taka oto alternatywa z  faworków z piekarnika. Tym razem na bazie jogurtu. 


Co potrzebujemy...

- 3 szklanki mąki
- 4 żółtka
- jogurt naturalny gęsty (200g)
- łyżka kwaśnej śmietany 18%
- 1/4 kostki masła
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka alkoholu 40% (opcjonalnie)
- 3 łyżki cukru drobnego

- cukier puder do posypania 


Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki ze sobą zagnieść w jednolitą kulę (jajka,śmietana i jogurt powinny być z lodówki, a masło miękkie). Kulę owiniętą w woreczek wstawić do lodówki na ok. pół godziny. 

Na oprószonym mąką blacie rozwałkować ciasto na grubość ok. 1/2 cm.

Pokroić w mniejsze prostokąty. Na środku każdego zrobić 2 cm nacięcie i zwinąć chruścika. 

Piec na pergaminie w piekarniku nagrzanym do 180-190⁰C przez ok. 10-12 minut aż się delikatnie zarumienią. Chłodne posypać cukrem pudrem.









Komentarze