Nadziany kotlecik;)

Kotlet nie musi zawsze by膰 kotletem;) 

Dzisiaj propozycja kawa艂eczka schabu, w kt贸rym schowa艂am:) cukini臋, cebulk臋 i rozp艂ywaj膮cy si臋 ser.  P贸藕niej panierowa艂am w m膮ce, jajku i bu艂ce tartej. Okaza艂o si臋 fajn膮 propozycj膮 na obiad. Spr贸bujcie sami.


Co potrzebujemy...

- kawa艂ek schabu
- kawa艂ek cukini
- cebula
- kilka plastr贸w sera 偶贸艂tego (takiego, kt贸ry dobrze si臋 roztapia)
- m膮ka
- jajko
- bu艂ka tarta
- s贸l
- pieprz
- s艂odka papryka
- olej do sma偶enia

Spos贸b przygotowania:

Schab pokroi膰 na plastry o grubo艣ci ok. 2 cm. Ka偶dy plaster naci膮膰 przez 艣rodek jeden bok zostawiaj膮c nieprzeci臋tym. Rozbi膰 ka偶dy osobno, zwracaj膮c uwag臋 aby brzegi by艂y rozbite jak najcieniej. Doprawi膰 sol膮 z ka偶dej strony, pieprzem z jednej, papryk膮 z drugiej strony kotlecik贸w. 
Na 艣rodku ka偶dego u艂o偶y膰 plaster sera, plasterek cukinii i cebuli, przykry膰 drugim kawa艂kiem sera. 
Zamkn膮膰 nadziany kawa艂ek mi臋sa zmykaj膮c jego brzegi. Uformowa膰 w d艂oniach i obtoczy膰 kolejno w m膮ce, roztrzepany jajkiem i bu艂ce tartej. Ponownie uformowa膰 kszta艂t w d艂oniach. Usma偶y膰 na rozgrzanym oleju z obu stron na mniejszym ogniu. Najlepszy jest ser, kt贸ry po przekrojeniu kotleta nam wyp艂ynie na talerz;) SMACZNEGO:)



Komentarze