Bitki ze schabu z suszonymi borowikami i warzywami

Bitki ze schabu goszcz膮 na naszym stole bardzo cz臋sto. Ch艂opcy je po prostu uwielbiaj膮, a dla mnie jest to obiad, kt贸ry mog臋 przygotowa膰 na dwa dnia i jeszcze porcyjk臋 zamrozi膰 na kolejny raz;).

Tym razem jednak zrobi艂am je inaczej ni偶 zwykle. Super aromatu i smaku doda艂y r贸wnie偶 suszone grzybki, a dok艂adniej nasze borowiki, kt贸re zebrali艣my w sezonie. Jak ja t臋sknie za tymi spacerami, dalszymi i bli偶szymi, ale takimi swobodnymi. Teraz wszyscy pozamykani... Co za okropny czas korona wirusa...


Co potrzebujemy:
- kawa艂ek schabu (ok.1,3kg)
- gar艣膰 suszonych grzyb贸w - u mnie borowiki
- 2 marchewki
- korze艅 pietruszki
- 2 kiszone og贸rki
- cebula
- kawa艂ek pora
- kawa艂ek selera
- li艣膰 laurowy
- 3 ziela angielskie
- s贸l
- pieprz
- s艂odka papryka
- czosnek w kostce (2 szt.) lub kilka 艣wie偶ych z膮bk贸w
- kilka 艂y偶ek oleju

Spos贸b przygotowania:
Schab kroimy na cie艅sze plastry do centymetra grubo艣ci. Doprawiamy sol膮, pieprzem, czosnkiem i s艂odk膮 papryk膮. Odstawiamy na ok. 2 godzinki. 

Na patelni rozgrzewamy olej i sma偶ymy kotleciki z obu stron. 艁adnie zarumienione zdejmujemy a na  pozosta艂o艣ciach oleju podsma偶am pokrojone w kr膮偶ki warzywa: marchewk臋, pietruszk臋 i og贸rka oraz pokrojon膮 w kostk臋 cebul臋.

Przygotowujemy wywar. Do ok. 3 do 4 szklanek wody dodajemy pokrojony por i seler, li艣膰 laurowy i ziele oraz pokruszone suszone grzyby. Dodajemy troch臋 soli, ale nie za du偶o poniewa偶 na sam koniec ostatecznie doprawimy. Gotujemy kilka minut. 

Dodajemy podsma偶one mi臋so. Dusimy do krucho艣ci mi臋ska i dodajemy podsma偶one warzywa. Jeszcze chwilk臋 gotujemy na ma艂ym ogniu. Oczywi艣cie doprawiamy do smaku, ale za du偶o nie trzeba;) SMACZNEGO:)



Komentarze